szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hivatalosan is beadja kedden Szerbia európai uniós csatlakozási kérelmét Borisz Tadics elnök az Európai Tanács soros elnökségét az év végéig ellátó svéd miniszterelnöknek, Fredrik Reinfeldtnek.

A svéd fővárosba, Stockholmba repül kedden Borisz Tadics szerb elnök, hogy formálisan is beadja országa EU-csatlakozási kérelmét. Ez azután vált aktuálissá, hogy a Huszonhetek hosszú várakozás után nemrég hozzájárultak a balkáni országgal másfél éve aláírt szabadkereskedelmi megállapodás életbe lépéséhez. Ennek ellenére az unió azt várja Belgrádtól, hogy fogja el és vigye a hágai törvényszék elé az utolsó két szerb háborús bűnöst, a Ratko Mladicsot, a boszniai szerb katonai erők volt vezetőjét és a horvátok által is követelt Goran Hadzicsot. Korábban – élen Hollandiával – több ország is azért nem járult hozzá a szerb stabilizációs és társulási megállapodás életbe lépéséhez, mert úgy vélték, az nem működik teljes mértékben együtt az volt jugoszláviai háborús bűnöket feltáró ügyészséggel.

Belgrád nyeregben érzi magát

A szerbeknek és több más nyugat-balkáni országnak is idén nyáron kínálták fel a teljes vízummentesség lehetőségét, mellyel immár december 17-e óta minden szerb állampolgár élhet. A vízummentesség elérése nyomán Tadics kormánya úgy érzi, eljött a legmegfelelőbb alkalom a csatlakozási kérelem beadásához. A csatlakozás azonban a legoptimistább forgatókönyv szerint is legalább négyévnyire van Belgrád számára, mely továbbra óriási mértékű korrupcióval kell, hogy szembenézzen, de további privatizációs feladatok és az igazságszolgáltatás függetlenné tétele kapcsán is komoly kihívások várnak rá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csehország 100 ezer adag Pfizer-vakcinát kapott Franciaországtól

Csehország 100 ezer adag Pfizer-vakcinát kapott Franciaországtól

Autóroncsot fogtak a forgalomban a szolnoki rendőrök

Autóroncsot fogtak a forgalomban a szolnoki rendőrök

KSH: Majdnem 450 ezer forint volt a decemberi átlagkereset

KSH: Majdnem 450 ezer forint volt a decemberi átlagkereset