szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Moszkva új, "eredeti" hozzáállást ígért a Japánnal fennálló területi vitája megoldásához az orosz és a japán külügyminiszter hétfői, moszkvai megbeszélése után.


Nyitottak vagyunk a nem hagyományos megközelítés előtt - mondta egy sajtótájékoztatón Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, de azonnal hozzátette, hogy ennek az új hozzáállásnak a konkrét mibenlétét még nem akarja elárulni.

Okada Kacuja japán külügyminiszter további erőfeszítéseket sürgetett, hogy rendezhessék a Kuril-szigetek hovatartozásának kérdését, amely még mindig akadályozza a két országot abban, hogy hivatalos békeszerződéssel zárja le a II. világháború óta köztük fennálló hadiállapotot.

Lavrov kijelentette, hogy jó megbeszélést folytattak, és hangsúlyozta azoknak a gazdasági megállapodásoknak a fontosságát, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz kormányfő írt alá tavaszi, tokiói látogatásán. A végrehajtásukra akcióterv van - mondta.

Okada úgy vélekedett, hogy a két ország politikai és gazdasági kapcsolatai "ugyanannak a szekérnek a kerekeit" alkotják, és a párbeszédet összekapcsolta a területi vita megoldásával. Oroszország nemrég azt kérte japántól, hogy a kétoldalú együttműködés kérdését válasszák el a területi vitától.

A Kamcsatka és Hokkaido között fekvő szigetláncot a Szovjetunió 1945. augusztus 18-án, a japán kapituláció bejelentése után támadta meg, és elfoglalt négy olyan déli szigetet is, amely a többitől eltérően sohasem tartozott Oroszországhoz. Japán ezt saját északi területének tartja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mi éri meg jobban: NHP Hajrá! vagy Széchenyi Hitel?

Mi éri meg jobban: NHP Hajrá! vagy Széchenyi Hitel?

The New York Times: Sokkal több orosz halt meg koronavírusban, mint amennyit elismernek

The New York Times: Sokkal több orosz halt meg koronavírusban, mint amennyit elismernek

Kitartó titkolózás: huszonharmadszor söpörte le a Fidesz az aktanyilvánosságot

Kitartó titkolózás: huszonharmadszor söpörte le a Fidesz az aktanyilvánosságot