szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Latin-Amerikában - jelesül Argentínában - hétfőn megkötötték az első melegházasságot.

Az ország legdélebbi térségében lévő Ushuaia városában a 39 éves Freyre és a 41 esztendős José Maria Di Bello mondta ki a boldogító igent. A ceremónia után a Todo Noticias televíziós állomásnak nyilatkozva végtelenül boldognak mondták magukat, és reményüket fejezték ki, hogy frigyükkel elősegítik a mélyen katolikus vallású földrészen élő egyneműek házasságkötésének az elismertségét.

A pár december 1-jére tervezte az esküvőt egy Buenos Aires-i bíró engedélye alapján. Egy másik bírósági döntés azonban megtiltotta nekik az egybekelést. Az argentin törvények nem rendelkeznek egyértelműen a melegházasságokról, engedélyezésüket vagy tiltásukat gyakorlatilag a helyi bírói, illetve helyhatósági szervekre bízzák.

Freyre és Di Bello munkájuk miatt kerültek a déli Terra del Fuego, vagyis Tűzföld tartomány közigazgatási székhelyére, Ushuaiaba. Ott azonban a helyi anyakönyvezető nem volt hajlandó összeadni őket. A pár ezt követően fordult a tartományi kormányzóhoz, Fabiana Rioshoz, aki engedélyezte az esküvőt.

Latin-Amerikában egyetlen helyen, Mexikóvárosban legalizálták eddig az azonos neműek házasságát. A néhány nappal ezelőtt hatályba lépett törvény nyújtotta lehetőséggel azonban még egyetlen melegpár sem élt a mexikói fővárosban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A főváros teszteket oszt szét a kerületek között az iskolanyitás előtt

A főváros teszteket oszt szét a kerületek között az iskolanyitás előtt

Ketten haltak meg egy felgyújtott kaposvári lakásban, Izraelben fogták el a gyanúsítottat

Ketten haltak meg egy felgyújtott kaposvári lakásban, Izraelben fogták el a gyanúsítottat

Kétszáz méteres sor áll oltásért a Városmajor utcában

Kétszáz méteres sor áll oltásért a Városmajor utcában