Tetszett a cikk?

Gyakran a törvényeket is megsértve éli ki vadászszenvedélyét az oroszországi elit egy része. A büntetés többnyire még a súlyos esetekben is elmarad. Az elkövetők gyakran magas rangú funkcionáriusok. Tetemes, egy-egy kiruccanás alkalmával akár több millió rubelre rúgó költségeiket gyakran állami pénzből fedezik, vagy tehetős üzletemberek állják.

Minden bizonnyal vadászat közben történt az a helikopter-baleset, amelyben a minap életét vesztette a szibériai irkutszki terület kormányzója, Igor Jeszipovszkij. Bár a hivatalos tájékoztatás szerint szemleútra ment a Bajkál-tó közelében egy idegenforgalmi fejlesztésre kiválasztott körzetbe, orosz lapok több szokatlan körülmény alapján azt gyanítják, hogy vadászszenvedélyének hódolt a politikus. A hét végi repülést ugyanis nem regisztráltatták a légügyi hatóságoknál, kabinetfőnökén, testőrén és a pilótán kívül senki sem tartott a kormányzóval, akit ráadásul senki sem látott állítólagos célállomásán. Gépe viszont magas rangú vadászok körében különösen kedvelt természetvédelmi területen zuhant le – mondta el egy helyi erdész az Izvesztyija című moszkvai napilapnak, amely úgy tudja, a roncsok közelében fegyvereket is találtak. Sőt, a komszomolszkaja Pravda hét végi beszámolója szerint a baleset helyszínén egy medvetetemre is ráakadtak a mentőalakulatok.

Egyelőre műszaki okokat vagy pilótahibát sejtenek a baleset mögött, azt az eshetőséget egyenesen tagadják, hogy vadászat közben ereszkedhetett végzetesen alacsonyra a helikopter. Hasonlóképpen, mint alig néhány hónapja az Altaj hegységben, ahol ugyancsak egy helikopter járt szerencsétlenül, és a rajta utazó 11 emberből hét, köztük az államfő parlamenti alsóházi meghatalmazottja, Alekszandr Koszopkin, életét vesztette. Az első hivatalos közlések akkor is arról szóltak, hogy a csoport szolgálati úton járt a térségben, azonban kiderült, valójában a levegőből vadásztak, méghozzá nem is akárhogyan. Oleg Mitvol, a természetvédelmi felügyelet tisztéből nemrég távozott helyettes vezetője azt állítja, hogy a fedélzeten egy Kalasnyikov géppuska is volt; alighanem azzal kaszaboltak le szigorúan védett, a kipusztulás szélén álló hegyi vadjuhokat, argalikat.

Pedig az ilyen vadászat nemcsak az etikát sérti, hanem az orosz törvényeket is, amelyek még azt is tiltják, hogy a kiszemelt vagy megsebzett zsákmányt bármilyen közlekedési eszközzel, akár autóval vagy motoros szánnal kövessék. A nyilvánvaló visszaélések ellenére azonban az ügyészség csak két hete, társadalmi szervezetek nyomására kezdett eljárást a mészárlás ügyében.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) egyik oroszországi koordinátora, Vlagyimir Krever szerint azonban nemcsak a történtek körülményeit kellene vizsgálni, hanem a hasonló törvénysértések mögött meghúzódó korrupciót is. Az altajihoz hasonló vadorzás ugyanis egyáltalán nem ritka Oroszországban, és az elkövetők gyakran magas rangú funkcionáriusok. Tetemes, egy-egy kiruccanás alkalmával akár több millió rubelre rúgó költségeiket gyakran állami pénzből fedezik, vagy tehetős üzletemberek állják. A szabálysértések fölött szemet hunyó természetvédelmi szakhatóság pedig – mint a Novaja Gazeta című moszkvai lap utalt rá – egyebek közt ritka vadakra szóló kilövési engedélyekkel manipulálhatja az ellenőrzésére hivatott szervek, akár az ügyészség munkatársait is.

Helybeliek arról számoltak be, hogy az Altaj vidékén rendszeresek a sokszor többnapos lest és cserkelést megspóroló légi portyák, méghozzá a vadvédelmi hatóságok közvetlen közreműködésével. Jakutföldön az arhangelszki terület kormányzója, Ilja Mihalcsuk és az orosz állami duma képviselője, az Egységes Oroszország párt egyik regionális vezetője, Mihail Eversztov keveredett tiltott vadászat gyanújába, a volgográdi területi adóhivatal vezetőjéről pedig azt derítették ki az újságírók, hogy tavaly októberben Kamcsatkán ugyancsak helikopterről lőtt vadakat.

A hatóságok azonban többnyire igyekeznek elsimítani az ilyen ügyeket. Szintén az ellenzéki hangvételű Novaja Gazeta írt például arról, hogy amikor egy altaji erdész a nyilvánosság előtt is beszámolt néhány vezető csinovnyik légi vadászatáról, rágalmazás miatt ellene indult eljárás. A kurszki területen pedig – az Argumenti i Fakti című hetilap szerint – egy természetvédelmi területen illegálisan vadászó VIP-csapatot leleplező vadőrt bocsátották el, majd a felelősök megbüntetését ígérő ügyészt cserélték le.

Noha a hírek szerint a visszaélések főszereplői többnyire a hatalom középső régióiból és a helyi korifeusok közül kerülnek ki, az orosz politika krémjéből is sokan hódolnak e szenvedélynek. Leonyid Brezsnyev az SZKP főtitkáraként csaknem minden szabad hétvégéjét a Moszkvától mintegy 150 kilométerre fekvő Zavidovo kormánydácsája körüli hatalmas vadasparkban töltötte, s előszeretettel jártak oda a tábornoki kar tagjai és a baráti országok más vezetői is. Szintén kedvelte a vadászatot Borisz Jelcin, mint ahogy máig gyakran ragad puskát Viktor Csernomirgyin volt kormányfő is. Szívesen vadászik többek közt a miniszterelnökből ellenzéki vezetővé lett Mihail Kaszjanov, Anatolij Kvasnyin egykori vezérkari főnök, Vlagyimir Usztyinov volt főügyész és igazságügyi miniszter és Nyikita Mihalkov, a kitűnő politikai kapcsolatokkal is rendelkező Oscar-díjas filmrendező, s puskát ragad néha Vlagyimir Putyin kormányfő is.

A fékezhetetlen zsákmányvágy már korábban is hozott kínos helyzetbe politikusokat. Csernomirgyin nem kis botrányt keltett azzal, hogy 1997 telén egy, a jaroszlavli terület akkori kormányzójával közös portyán lelőtt egy téli álmából még csak ébredező anyamedvét és két kölykét. Borisz Jelcinnek azt vetették a szemére, hogy 2004 telén, már nyugalmazott államfőként tilalom idején ejtett el egy szarvast, 2007-ben pedig azért tiltakoztak a környezetvédők, mert a Bajkál-tónál pihenő II. Albert monacói herceget vendéglátói olyankor vitték szarvasvadászatra, amikor még nem lehetett volna. Egy évvel korábban I. János Károly spanyol király keveredett rossz hírbe, miután oroszországi vizitje alatt a fővárostól mintegy 500 kilométerre északra fekvő vologdai körzetben ment vadlesre. Noha mind Moszkvában, mind Madridban cáfolták ezt az értesülést, elterjedt, hogy a vadászat sikerét bebiztosítani akaró túlbuzgó házigazdák könnyű prédaként egy olyan szelíd, emberbarát medvét tereltek a vendég puskája elé, amelyet előtte mézes vodkával még jól le is itattak.

POÓR CSABA / MOSZKVA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!