szerző:
HVG

Las Vegas és Makaó kaszinóinak forgalma is megszenvedte, hogy a válság miatt spórolósabbak a vendégek, pedig mindkét szerencsejáték-központban fényűző beruházásokat indítottak.

A Kínai Népköztársaság megalakulásának múlt csütörtöki 60. évfordulójával kezdődött nyolcnapos munkaszünethez nagy reményeket fűznek a makaói kaszinótulajdonosok is. Az egykori portugál gyarmatból Kína különleges adminisztratív területévé lett városállamban abban bíznak, hogy a szerencsebarlangokat elárasztják a népi Kínából érkezettek, akik odahaza legálisan nem élhetnek játékszenvedélyüknek. Makaón ugyanis az idén eddig mintegy tizedével csökkentek – az idegenforgalommal közösen – a hazai össztermék (GDP) felét és a költségvetés forrásainak 70 százalékát adó kaszinóbevételek. Ennek csak egyik oka a világgazdasági válság, a másik az, hogy a pekingi kormány – megunva, hogy a kínaiak időnként elsikkasztott állami pénzt játszanak el ruletten vagy kártyán – tavaly korlátozta, évente hányszor utazhatnak állampolgárai Makaóra, és a szigoron csak a nyár végén enyhítettek.

A lazítás hatása már az augusztusi eredményeken látszott, ám Makaó – amely szerencsejáték-piacának külföldi befektetők előtt való 2002-es megnyitását követően, 2006-ban hagyta le a korábbi kaszinófővárost, Las Vegast – kihívások elé néz. A régi rend megingását jelezheti, hogy a négy évtizeden keresztül a szerencsejáték monopóliumát élvező mágnás, a 87 éves Stanley Ho augusztusban agyműtéten esett át Hongkongban. A milliárdos továbbra sem kíván visszavonulni az üzlettől, ám esetleges halála után négy feleségétől származó 17 gyereke között harc indulhat a vállalatbirodalmat összefogó Sociedade de Jogos de Macau (SJM) Holdings birtoklásáért. Közülük ketten már szakmabeliek. Egyik lánya, Pansy Ho – a családi társaságban is befolyásos pozíciót birtokolva – az amerikai MGM Mirage makaói vállalkozását irányítja. Lawrence fia pedig az ausztrál James Packerrel együtt létrehozta a Melco Crown Entertainment nevű céget, amely az idén nyáron nyitotta meg Makaó legújabb óriási kaszinó-szálloda komplexuma, a City of Dreams első épületegyüttesét.

HVG

A kaszinóvendégek kétharmadát adó kínaiak költekezésének hullámán – ami 2007-ben például 57 százalékkal növelte Makaó szerencsejáték-bevételeit – fényűző fejlesztéseket terveznek. Egyelőre csak a City of Dreams nyílik, ám két, Makaón a lábát megvető Las Vegas-i mogul is pénzt gyűjt további elképzeléseinek megvalósításához. A Steven Wynn irányítása alatt álló Wynn Resorts 2006-ban nyitotta meg kaszinóját, és a részvények negyedét a múlt héten vitte ki a hongkongi tőzsdére, ahol 1,63 milliárd USA-dollárt kasszírozott. Hasonló lépésre készül a makaói kaszinópiac negyedét ellenőrizve bevételei kétharmadát innen szerző, Sheldon Adelson vezette Las Vegas Sands is, amely 3,5 milliárd dollárt szeretne összegyűjteni új befektetőktől. Szükség is van a készülődésre, hiszen rövidesen két megakaszinó nyílik a kedvezőbb adózási feltételeket kínáló Szingapúrban – az egyik Adelson érdekeltsége lesz –, egy pedig Manilában, és mindannyiuk célpontjai a gazdag ázsiai játékosok. Makaó, tapasztalatai mellett, abban bízik, hogy a legközelebb van a kínaiakhoz; a Kanton tartományban lakók közül sokan csak átruccannak szerencsét próbálni, és a nap végén hazatérnek.

Rosszabbul megy Las Vegasnak is, ahol már csak feleakkora bevételt hoz a kaszinóüzlet, mint Makaón. A „bűn városa” az idén várhatóan tíz éve a legkevesebb, 35 millió látogatót fogad, ez bő 4 millióval marad el a 2007-es csúcsévtől. A szerencsejáték-bevétel az első félévben csaknem 15 százalékkal csökkent, és a szállodák kihasználtságát csak úgy sikerült visszatornászni 90 százalék fölé, hogy soha nem látott engedményeket adtak a szobaárakból. A kaszinókkal egyenértékű üzletet jelentő konferenciaturizmus pedig több mint a negyedével zuhant, főleg az után, hogy Barack Obama amerikai elnök megrótta a bankok és vállalatok vezetőit, mert válság idején hivatalosnak minősített, költséges rendezvényeken Las Vegasban múlatják az időt.

A nevadai város piacát is egy nyughatatlan öregúr, a 92 éves Kirk Kerkorian uralja az MGM Mirage révén, amely kilenc kaszinót is birtokol Las Vegas szerencsejáték-utcáján, a Stripen. A társaság a Dubai World közel-keleti befektetési társasággal közösen 11 milliárd dolláros költségvetéssel építi a luxuslakásokból, kaszinóból, szórakoztató-központból és szállodából álló City Center épületegyüttest. A beruházást nem csak a két partner civakodása bonyolítja, az MGM Mirage a finanszírozási nehézségek miatt az idén hajszál híján csődvédelembe menekült hitelezői elől.

Las Vegasban a Wynn építette Mirage 1989-es megnyitása óta élt az a mondás, hogy az egyre fényűzőbb befektetések is megtérülnek, mert mind nagyobb tömeget vonzanak – ám a válság ezt is felülírta. A Cosmopolitan szálloda-kaszinó 2005-ben kezdett építkezését a beruházó csődje után a finanszírozó német Deutsche Bank fejezi be. A 3815 szobás Fontainebleau komplexum építése idén áprilisban 70 százalékos készültségnél leállt, s állítólag a kaszinókat és lóversenypályákat üzemeltető, de Las Vegasban még jelen nem lévő Penn National Gaming társaság vállalná a befejezés 2 milliárd dollárra becsült költségét. A kockázat nem kicsi, hiszen az új beruházásokkal a következő két évben az országos átlagnál jóval nagyobb, 13,6 százalékos munkanélküliséggel küzdő Las Vegasban 16 ezerrel, 157 ezerre emelkedhet a szállodai szobák száma. A növekmény megtöltéséhez a becslések szerint a 2007-es rekordnál is 3,2 millióval több látogatóra lenne szükség.

NAGY GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lezuhant és kigyulladt egy kisrepülő a Balaton-felvidéken

Lezuhant és kigyulladt egy kisrepülő a Balaton-felvidéken

István, a király rockopera-versenyt írnak ki az iskolásoknak

István, a király rockopera-versenyt írnak ki az iskolásoknak

Jóformán rájuk zuhant a gleccser, de túlélték

Jóformán rájuk zuhant a gleccser, de túlélték

Ha saját lakásból nézné a tűzijátékot, százmilliós kiadása lesz

Ha saját lakásból nézné a tűzijátékot, százmilliós kiadása lesz

Szükségszállást nyitottak a Soroksári úti háztűz miatt

Szükségszállást nyitottak a Soroksári úti háztűz miatt

Most egy honosított brazillal erősít a kínai fociválogatott

Most egy honosított brazillal erősít a kínai fociválogatott