szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Büszkeséget éreztem minden magyar nevében" - hangsúlyozta az MTI-nek adott nyilatkozatában vasárnap Németh Miklós volt miniszterelnök annak kapcsán, hogy a német fővárosban meghívott vendégként részt vett a berlini fal leomlásának 20. évfordulója alkalmából rendezett, Mihail Gorbacsovot, idősebb George Busht és Helmut Kohlt köszöntő megemlékezésen.


A Konrad Adenauer Alapítvány ünnepi rendezvényén - amelyen jelen volt Horst Köhler német államfő és Angela Merkel kancellár is - a volt szovjet, illetve amerikai elnök, valamint az egykori német kancellár mellett az akkori magyar kormányfőt külön köszöntötték, kiemelve Magyarország szerepét a fal leomlásában és a német egység helyreállításában. Németh Miklós kijelentette, hogy a büszkeség mellett boldogságot érzett, mert a meghívás az akkori eseményekhez való személyes - illetve az általa vezetett kormány - hozzájárulásának az elismerését jelentette.

A korábbi magyar miniszterelnök elmondta: elégedettséget is érzett abban a tekintetben is, hogy a 20 évvel ezelőtt történtek, a magyar kormány akkori erőfeszítései - ha sok-sok kacskaringón keresztül is - Magyarország számára lehetővé tették, hogy az ország egy zsákutcából rátérjen egy olyan fejlődési szakaszra, amely perspektívát nyújt a jövőre vonatkozóan. Ez a perspektíva végül a teljes jogú európai uniós, illetve NATO-tagsággal, valamint a schengeni övezethez való csatlakozással igazolódott. "És kopogtatunk az euróövezet ajtaján" - tette hozzá a volt miniszterelnök, megjegyezve ugyanakkor, hogy az elmúlt évek elhibázott kormányzati lépései miatt a belépés némelyest távolabb került.

Németh Miklós elmondta, hogy a berlini rendezvényen köszöntötte őt Angela Merkel kancellár, akivel a páneurópai piknik évfordulója alkalmából Sopronpusztán rendezett ünnepségen találkozott először. A mostani berlini rendezvényen Merkel megköszönte azt a táviratot, amelyet kancellárrá történt megválasztása alkalmából küldött neki.  

A berlini ünnepségen Helmut Kohl volt kancellár - aki hosszú betegsége óta első ízben jelent meg a nyilvánosság előtt - szívélyesen üdvözölte és megölelte őt. A volt miniszterelnök a német újraegyesülésre utalva hangsúlyozta: Kohl, illetve az akkori német vezetők jó érzékkel és államférfiúi bölcsességgel tudtak élni azzal a lehetőséggel, amelyet a történelem a 89-90-es években kínált. Elmondta, hogy az ünnepi vacsorán megajándékozta Helmuth Kohlt Oplatka András dedikált, német nyelven a közelmúltban megjelent, Der este Riss in der Mauer (Első rés a falon) című könyvével, amelyben a szerző az 1989 szeptemberi magyarországi határnyitás előzményeit dolgozta fel.

Németh Miklós az akkori eseményekben rendkívül nagyra értékelte Mihail Gorbacsov szerepét, akivel most is találkozott. "Elképzelni is rossz lett volna azt a helyzetet, ha abban az időben egy Brezsnyev-, vagy Andropov-típusú ember ült volna Gorbacsov székében" - hangoztatta. A volt kormányfő visszaemlékezett a volt Varsói Szerződés 1989 júliusi, bukaresti csúcstalálkozójára, amelyen az akkori csehszlovák, román, bolgár és keletnémet vezetők rendkívüli tanácskozást követeltek a lengyelországi és magyarországi események megvitatására, illetve a Varsóval és Budapesttel szemben foganatosítandó lépések elhatározására. "Gorbacsov szemben ült velem, egy szót sem reagált a felvetésekre, hanem csak egyet kacsintott felém" - mondta el Németh Miklós, aki azt megelőzően márciusban már találkozott a volt szovjet vezetővel.

A volt kormányfő ugyancsak nagyra értékelte idősebb George Bush szerepét az akkori eseményekben. És elmesélte azt is: az Egyesült Államok egykori elnöke a szombat esti berlini vacsorán előkészített szövegű beszédét kívánta elmondani, de egy-két oldal összeragadt. Ennek nyomán Bush felkiáltott: "Nem tudom, mi történt a papírjaimmal." "Nem baj Elnök Úr, tegyen úgy mint Budapesten 1989 júliusában" - szólt oda neki Németh Miklós, visszaemlékezve arra, hogy idősebb George Bush a Kossuth-téren a viharos szélben és zuhogó esőben előre megírt beszédét akkor széttépte és a papírt elhajította. A "beszólás" a vacsorán nagy derültséget váltott ki - tette hozzá  a volt kormányfő, aki egyébként meghívást kapott a fal leomlásával kapcsolatos, november 9-i berlini megemlékezésre is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!