szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az al-Kaida terrorszervezet képezte ki és fegyverezte fel azt a nigériai férfit, aki karácsonykor Detroit felett megpróbált felrobbantani egy amerikai utasszállító repülőgépet – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök.

A jelek szerint a támadó csatlakozott az al-Kaida arab-félszigeti szárnyához, amely kiképezte, ellátta robbanószerekkel és arra utasította, hogy támadja meg az Amszterdamból Detroitba tartó gépet – mondta a Hawaiin tartózkodó elnök helyi idő szerint pénteken, rádiókban és az interneten sugárzott beszédében. Obama szavai szerint az Egyesült Államok "a gyűlölet és az erőszak nagyszabású hálózatával" áll háborúban.

Ez volt az első alkalom, hogy az amerikai vezetés nyíltan az al-Kaidát vádolta meg a merényletkísérlet végrehajtásával, eddig csak utaltak arra, hogy a merénylő kapcsolatban állhat a terrorista csoporttal.

Az elnök beszámolt róla, hogy megkapta az első jelentéseket a légi közlekedésben használt biztonsági átvilágítási eljárások és a terrorgyanús személyek listájának felülvizsgálatáról, és a végső eredményeket várhatóan napokon belül megkapja. „A karácsonyi incidens vizsgálata folytatódik, egyre többet tudunk meg a gyanúsítottról” – mondta Obama. Az elnök hozzátette, hogy az együttműködés megerősítését tervezi a jemeni hatóságokkal.

A merényletkísérlet után őrizetbe vett 23 éves Umar Farouk Abdulmutallab augusztus eleje és december eleje között Jemenben tartózkodott, és állítólag ott szerezte be a robbanóanyagokat. Obama kedden Washingtonban találkozik az amerikai hírszerzés vezetőivel, hogy megvitassák, miként lehetne a jövőben megakadályozni a hasonló eseteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Füves cigit osztogattak a beoltottaknak New Yorkban

Füves cigit osztogattak a beoltottaknak New Yorkban

Dobrev Klára megint eltalálta a szarva közt a tőgyét? – kérdésekkel provokáltak az újságírók a kormányinfón

Dobrev Klára megint eltalálta a szarva közt a tőgyét? – kérdésekkel provokáltak az újságírók a kormányinfón

A JP Morgan is ráfázhat a Szuperliga bukására

A JP Morgan is ráfázhat a Szuperliga bukására