szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ötödször nősült Jacob Zuma dél-afrikai államfő, aki így jelenleg három feleséggel és tizenkilenc gyermekkel büszkélkedhet.


Az ünnepi ceremóniát az államfő nkandlai otthonában, KwaZulu-Natal tartományban tartották. Az elnök törzsi ruhában, a helyi szokásoknak megfelelően vette el újabb nejét, Tobeka Madibát. A Reuters információi szerint közel ötszáz vendég volt hivatalos az esküvőre, köztük számos miniszter és politikus. A vendégek számára hatalmas sátrat állítottak fel a faluban, az ünnepi lakomára kecskéket és teheneket vágtak le.

Zuma többször is megvédte már a többnejűség sokat vitatott intézményét. "Sok olyan politikus van, aki szeretőt tart, és titkolja a gyermekeit, hogy fenntartsa a monogám élet látszatát. Én a nyitottságot támogatom. Szeretem a feleségeimet, és büszke vagyok a gyermekeimre" - mondta el az államfő egy korábbi interjúban.

A nőszervezetek és polgárjogi csoportok kritikáira az elnök csupán annyit válaszolt: a nőket lenéző kultúráról van szó, de a házassággal legalizált kapcsolatok mégiscsak jobbak, mint a vad afférok.

Nem tiltott a poligámia

A Dél-afrikai Köztársaságban nem tiltott a poligámia. Eltekintve a törzsi területektől, számos jómódú városlakónak is több neje van. A szokást azonban AIDS-aktivisták is ellenzik, mivel világszintű összehasonlításban ebben az országban az egyik legnagyobb arányú a fertőzöttek száma a teljes lakossághoz képest.

Zuma új neje két másik feleségével él majd együtt Nkandlában. Zuma 1973-ban házasodott össze első feleségével, Sizakele Khumalóval, Nompumelelo Ntuli-Zumával pedig 2007-ben.

Az államfőnek két további felesége is volt: korábbi belügyminiszterétől, Dlamini Mantshótól 1998-ban elvált, másik neje, Kate Mantsho-Zuma 2000-ben öngyilkos lett. A dél-afrikai elnöknek a hivatalos életrajz szerint összesen tizenkilenc gyermeke van, és legalább még egy nővel eljegyezte magát.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fekete-Győr arra kéri Orbánt, hogy közös videóban biztassák oltásra a magyarokat

Fekete-Győr arra kéri Orbánt, hogy közös videóban biztassák oltásra a magyarokat

Egyre nagyobb a káosz Észak-Írországban

Egyre nagyobb a káosz Észak-Írországban

Tömeges csődöktől félnek a szállásadók, ha nem lesz májusi újranyitás

Tömeges csődöktől félnek a szállásadók, ha nem lesz májusi újranyitás