szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jordániai titkosszolgálat alkalmazásában álló kettős ügynök hajtotta végre Afganisztán délkeleti részén azt az öngyilkos merényletet, amely megölte az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) hét alkalmazottját tavaly december végén - közölték névtelenséget kérő amerikai hírszerzési tisztviselők helyi idő szerint hétfőn.

A merénylőt, akit az NBC News hírtelevízió Humam Halil Abu-Mulal al-Balavi néven azonosított, több mint egy éve vette őrizetbe a jordániai titkosszolgálat. A hírszerzés feltehetőleg rávette, hogy működjön együtt vele, és kettős ügynökként próbáljon meg beépülni az al-Kaida terrorszervezetbe. A 36 éves, foglalkozását tekintve orvos férfi ennek révén jutott be a Hoszt tartományban lévő Chapman katonai támaszpont területére, ahol állítólag nem vizsgálták át, hogy van-e nála robbanóanyag. 

Balavi az NBC News jelentése szerint fontos információt ajánlott fel arra vonatkozóan: hogyan tudnák felkutatni az al-Kaida kettes számú vezetőjét, Ajman az-Zavahrit.  A név nélkül nyilatkozó amerikai források szerint a támaszponton elkövetett öngyilkos merényletben a CIA hét alkalmazottja - négy tiszt és három szerződéses biztonsági őr -, illetve egy jordániai hírszerző tiszt halt meg. A CIA hivatalosan egyelőre nem kommentálta az értesülést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ilyen teknőst még nem láttak a tudósok: szarvak nőttek a szemhéjára – videó

Ilyen teknőst még nem láttak a tudósok: szarvak nőttek a szemhéjára – videó

Fehérorosz elnökválasztás: Rátámadtak a BBC orosz nyelvű szolgálatának újságíróira Minszkben

Fehérorosz elnökválasztás: Rátámadtak a BBC orosz nyelvű szolgálatának újságíróira Minszkben

Nick Cave: „A politikai korrektség a világ legszomorúbb vallása lett”

Nick Cave: „A politikai korrektség a világ legszomorúbb vallása lett”