szerző:
hvg.hu

Az utóbbi évek legnagyobb havazása érte el szerda hajnalban Anglia déli részét, fennakadásokat okozva a közlekedésben, Németország sarkvidéki hidegben fagyoskodik, de Európa több más országában is dideregnek.

Időleges lezárásokkal és nagy fennakadásokkal működött szerdán a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér közül Heathrow, Luton és Gatwick, mert a hókotrók nem győzték eltávolítani a havat a pályákról. Az easyJet légitársaság Lutonon és Gatwicken is törölte egy-egy budapesti járatát, és a WizzAir délelőtti járata sem indult el Lutonra Ferihegyről. Heathrow-n, a legnagyobb londoni repülőtéren a British Airways három budapesti járata közül a középsőt törölték szerdán.

A brit meteorológia szerda estig 40 centiméteres havat jósol a Londontól Cardiffig húzódó, csaknem 300 kilométeres sávban. Angliában, Walesben és Skóciában több ezer iskolát bezártak, számos autópályán és országúton áll a forgalom, és a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okoz a hó és a fagy. Mindeközben egyre hidegebb is lesz; a prognózis szerint a hét második felében mínusz 20 fokos fagyok várhatók az északi országrészben - jelentette Kertész Róbert, az MTI londoni tudósítója.

Sarkvidéki hidegben fagyoskodik Németország, a meteorológusok a következő napokra sem jósolnak enyhülést. Sőt, az időjárási előrejelzések szerint a fagyon kívül hókáosz is fenyeget. Az elmúlt év utolsó és az új esztendő első napjaira jellemző tartós havazás után az elmúlt napokban enyhült a hóesés, de a rendkívüli hideg jégpályává változtatta az utakat. Az autópályákon, különösen az éjszakai órákban, sok a közlekedési baleset, a fagy miatt késnek a vonatok, és fennakadások voltak a légi közlekedésben - jelentette Pietsch Lajos, az MTI berlini tudósítója.

Erős fagy köszöntött Svédországra vízkeresztkor, három megyében tízezrek maradtak áram nélkül. Szerdára virradó éjszaka helyenként mínusz 38 Celsius fokra süllyedt a hőmérséklet. A svédek azonban remélik, nem dől meg a Lappföldön 1966. február 2-án mért mínusz 52,6 Celsius-fokos rekord.

A fagypont alatti hőmérséklet maradására, a hét végén pedig jelentősebb havazásra számítanak a meteorológusok a Benelux-államokban. A prognózisok mind Belgiumban, mind Hollandiában az arrafelé szokatlan hideg folytatódásával, illetve a hét utolsó napjaiban komolyabb hóeséssel számolnak - jelentette Veres Béla, az MTI brüsszeli tudósítója.

Szlovákiában országszerte havazott, az utak többségét néhány centiméteres kásás hó fedi, de komolyabb közlekedési fennakadásokról szerda délig nem érkezett jelentés. A kiadós havazás leginkább Szlovákia déli részeit érintette, míg az északi régiókban, a hegyekben kevesebb hó hullott. A Magas-Tátrában átlagban 5-10 centiméteres a friss hó, az összes út járható. Az új hó feljavította a sípályák állapotát. A legvastagabb hóréteg - mintegy 80-85 centiméter jelenleg a Csorba-tó környékén van - jelentette Kokes János, az MTI tudósítója.

Rendkívüli mennyiségű, közel fél méternyi friss hó várható a hét végén az osztrák fővárosban. Mivel Bécsben ritkán esik egyszerre ennyi hó, a legmagasabb fokozatú, "vörös" figyelmeztetést adták ki. Bécsben kedd éjszaka is havazott, a fővárosban reggelig mintegy 15 centiméternyi esett. Jelentősebb közlekedési fennakadásokról nem érkezett jelentés - jelentette Pálfy M. Katalin, az MTI   tudósítója.

Olaszországban továbbra is fennakadásokat okoz a kemény tél. Az északi Ravennában egy vonat nekiütközött egy autónak, amely kedd este elakadt a hóban egy vasúti átjáróban; a kocsiban ülők még idejében elhagyták a járművet. Más északi és közép-itáliai területeken a heves esőzés okozott gondokat. Olaszországban szinte tavasziasan enyhe volt a karácsony, az új év eleje óta azonban hidegfront érezteti hatását.

Áradásveszélyt jelző sárga meteorológiai jelzés van érvényben Románia északi és nyugati részén. Az országban az elmúlt napokban bőségesen esett a hó, de a felmelegedés miatt megindult az olvadás, és nagy mennyiségű esőre is számítani lehet. Emiatt több folyó is kiléphet medréből. A fővárosban vasárnap és hétfőn hullott viszonylag nagy mennyiségű hó, de már csak foltokban maradt meg. Így a gépjárműforgalmat nem akadályozta, és a vasúti közlekedésben sem okozott fennakadást - jelentette Garzó Ferenc, az MTI bukaresti tudósítója.

Ukrajna területének nagyobb részén a főútvonalak burkolata száraz, a Kárpátok hágói is jól járhatók. Az ukrán közlekedési minisztérium szerint az ország repülőterei zavartalanul működnek, a fő közlekedési utak egyes szakaszait csak Csernyihiv és Cserkaszi megyékben fedi letaposott hó - jelentette Varga Béla, az MTI ungvári tudósítója.

Moszkvában havazást és országszerte csikorgó fagyokat jósolnak az orosz meteorológusok az ortodox karácsonyra, amelyet a Julián-naptár szerint szerda este, illetve másnap, január 7-én ünnepelnek a hívők. Estére az előrejelzések szerint Moszkvában mínusz 14-19 fokos hidegben és sokhelyütt hóesésben mennek templomba az emberek. Az idei tél szokatlanul hideg és havas Oroszországban is: a következő napokra szinte az ország minden részén a sokéves átlagnál 15-20 fokkal hidegebb időjárásra számítanak a meteorológusok - jelentette Horváth Júlia, az MTI moszkvai tudósítója.

A Kanada felől délre áramló nagy nyomású sarki légtömegek miatt az Egyesült Államok keleti felén is folytatódik az erős havazás és a tartós hideg. Az észak-keleti Új-Angliában kedden rekord mennyiségű hó esett, a zord időjárás miatt a jóval délebbre fekvő Tennessee államban négyen meghaltak. Éjszakánként sok szövetségi államban fagypont alá süllyed a léghőmérséklet olyan helyeken is, ahol ez szokatlan. Arkansas és Nyugat-Virginia egyes részein iskolákat zártak be, helyenként több mint 20 centiméteres hó esett - jelentette Hofer László, az MTI washingtoni tudósítója.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Rogán Antal húga marad a polgármester Szakonyfaluban

Rogán Antal húga marad a polgármester Szakonyfaluban

Hadat üzenne Matolcsy a cukornak és bölcsődei influenzának

Hadat üzenne Matolcsy a cukornak és bölcsődei influenzának

A tájfun idején a hajléktalanokat nem engedték be a tokiói óvóhelyekre

A tájfun idején a hajléktalanokat nem engedték be a tokiói óvóhelyekre

Iskolába menet tűnt el két budapesti fiatal

Iskolába menet tűnt el két budapesti fiatal

Megbírságolták a Coca-Colát a meleg párokat szerepeltető reklámja miatt

Megbírságolták a Coca-Colát a meleg párokat szerepeltető reklámja miatt

Rendkívül olcsón mehetnek a gyerekek a budapesti állatkertbe

Rendkívül olcsón mehetnek a gyerekek a budapesti állatkertbe