szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jacques Chirac volt francia elnöknek novemberben meg kell jelennie a bíróság előtt, ahol a még párizsi polgármesterként állítólag elkövetett sikkasztásokért kell felelnie.

Mint a párizsi igazságügyi hatóságok szerdán közölték, az eljárás pontos időpontját március végén rögzítik. A 77 éves exelnököt közpénzek hűtlen kezelésével és bizalommal való visszaéléssel vádolják. Összesen 21 feltételezett színlelt munkaszerződésről van szó, amelyeket a párizsi városháza kötött a későbbi államfő barátaival és bizalmasaival. A szóban forgó személyek a vádak szerint tényleges teljesítmény nélkül kaptak fizetést különféle "munkákért és szolgáltatásokért".

Chiracot a perben tíz évig terjedő börtön és 150 ezer euró pénzbírság fenyegeti. A későbbi államfő 1977 és 1995 között volt Párizs polgármestere. 1995-től 2007-ig töltötte be az elnöki hivatalt, ami megvédte őt a büntetőeljárástól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kitört a La Soufriére vulkán, evakuálják Saint Vincent lakosait

Kitört a La Soufriére vulkán, evakuálják Saint Vincent lakosait

Elhunyt Hajdufy Miklós televíziós filmrendező

Elhunyt Hajdufy Miklós televíziós filmrendező

Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik

Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik