szerző:
hvg.hu

Elnézést kért a szlovák belügyminiszter, amiért egy utas a hétvégén robbanóanyagot vitt fel a poggyászában egy Pozsonyból Dublinba tartó repülőgépre a szlovák repülőtéri biztonsági szervek tudtával. A szlovák és az ír hatóságok információi a botrányos üggyel kapcsolatban továbbra is eltérnek egymástól.

Robert Kalinák - még kedden este - sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az ügyről csak háromnapos késéssel tájékoztatták az ír hatóságokat. Egyúttal az eset alapos kivizsgálását ígérte és együttműködést ajánlott az ír rendőrségnek a részletek tisztázásához.

A szlovák biztonságiak összesen nyolc légi utas feladott poggyászába csempésztek robbanóanyagot és bombaalkatrészeket, így akarták ellenőrizni, hogy a repülőtéri biztonsági átvilágítás kiszűri-e a szóban forgó anyagokat és tárgyakat.

Pórul járt villanyszerelő

A gyanútlan utasok közül hét fenn is akadt az átvilágításon, ám a nyolcadik, egy 49 éves szlovák villanyszerelő átcsúszott az ellenőrzésen. Nemcsak a repülőgépre jutott fel a 90 gramm plasztik robbanóanyaggal a táskájában, hanem gyanútlanul haza is vitte azt dublini lakásába. A férfinak mindaddig fogalma sem volt a helyzetről, amíg a szlovák hatóságok három nappal később nem értesítették ír kollégáikat, és az ír rendőrség kedd reggel meg nem jelent a lakásánál. A rendőrök lezárták a környéket, kiürítették a szomszédos épületeket és alaposan átkutatták a villanyszerelő otthonát, ahol megtalálták a plasztik robbanóanyagot.

A férfit először terroristának vélték és egy időre őrizetbe vették, de később vádemelés nélkül szabadon engedték, miután a szlovák repülőtéri biztonsági szervek közölték, milyen hiba folytán került a robbanóanyag a férfi birtokába.

Dermot Ahern ír igazságügyi miniszter közölte: aggasztónak tartja, hogy az ír rendőrséget a szlovákok csak három nappal később értesítették az ügyről. A miniszter szorgalmazta az eset alapos kivizsgálását.   Az ír biztonsági szervek utóbb "őrült ötletnek" nevezték, hogy a szlovákok az utasok tudtán és akaratán kívül a poggyászaikba rejtettek bombaalkatrészeket. A dublini repülőtéren is szokták tesztelni az átvilágító berendezések hatékonyságát, de soha nem gyanútlan utasok bevonásával - közölte a repülőtéri hatóság.  

Az ír hadsereg egyik robbantási szakértője mindazonáltal hangsúlyozta, hogy az utasok a repülőgépen mindvégig biztonságban voltak, mert a plasztik robbanóanyag stabil volt és nem volt összekötve más bombaalkatrészekkel.

Pozsony szerint az írek is hibáztak

Szlovák vélemény szerint az ír biztonsági szolgálat is hibázott, amikor a dublini repülőtéren nem vette észre, hogy az egyik utas poggyászában robbanóanyag van. Tibor Mako, a szlovák idegenrendészet főnökének a Novy Cas című napilap szerdai számában megjelent nyilatkozata szerint a robbanóanyagot a dublini repülőtér biztonsági szolgálatának fel kellett volna fedeznie.

"Nagyon bánt minket, hogy a civil légi közlekedés biztonsági ellenőrzésére irányuló jó igyekezet ilyen kedvezőtlenül sült el" - jelentette ki Mako. "Az incidensért azonban részben a dublini repülőtér biztonsági szolgálatának munkatársai is felelősek, akik a poggyász pontos beazonosítása után sem fedezték fel a robbanóanyagot, miközben az utasok a repülőtéren majdnem egy órát vártak a csomagjaikra" - mutatott rá Mako. Az ír hatóságok ezt a bírálatot azzal utasították vissza, hogy a világ szinte egyetlen repülőtere sem ellenőrzi az érkező utasokat. A szigorú ellenőrzés mindig az indulókat érinti.

A szlovák idegenrendészet vezetője szerint a hiba a poprádi repülőtéren történt, ahol múlt szombaton rendőrségi kutyákat próbáltak ki. A hibázó rendőrre Mako szerint büntetés vár, de hogy milyen, azt nem fejtette ki. "A robbanószereket kereső kutyák hasonló vizsgáztatása világszerte gyakori" - jegyezte meg. Mako szerint a robbanószert a biztonságiak nem az utas kofferébe rejtették, hanem a hátizsákjához kapcsolták.

A szlovák és az ír hatóságok információi a botrányos üggyel kapcsolatban továbbra is eltérnek egymástól. Az írek 90 gramm plasztik (RDX) robbanóanyagról, míg a szlovákok 10 grammról beszélnek. Az írek arra panaszkodnak, hogy csak három nappal az eset után, kedden kaptak tájékoztatást a történtekről, míg a szlovákok azt állítják, hogy azonnal tájékoztatták dublini kollégáikat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Orbán: Vannak kipcsakok Magyarországon

Orbán: Vannak kipcsakok Magyarországon

Önnek egy rakás új értesítése érkezett

Önnek egy rakás új értesítése érkezett

Belebukott a rasszista botrányba a bolgár fociszövetség elnöke

Belebukott a rasszista botrányba a bolgár fociszövetség elnöke

Radar 360: Tarlós nem bánja a vereséget, Borkait lemondatnák

Radar 360: Tarlós nem bánja a vereséget, Borkait lemondatnák

Nem az elhízás, hanem a rossz táplálás veszélyezteti a legtöbb gyereket

Nem az elhízás, hanem a rossz táplálás veszélyezteti a legtöbb gyereket

Jól érzi, hogy hőség van, majdnem rekordmeleget mértek

Jól érzi, hogy hőség van, majdnem rekordmeleget mértek