szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Háromezer euró kártérítés megfizetésére ítélte magánélet megsértése miatt a párizsi legfelsőbb bíróság a Le Parisien című francia napilapot, amiért Roman Polanskiról és családjáról paparazzók által készített fotót közölt.

Az ominózus képeket a filmrendező szabadlábra helyezését követően, december 5-én közölte a francia újság. A fotókon Polanski feleségével, Emmanuelle Seigner színésznővel és két gyermekükkel látható gstaadi házában, ahol házi őrizetben várja a svájci hatóságoknak az Egyesült Államokba történő kiadatására vonatkozó döntését. 
  
A Polanski ismét családja körében című sorozat egyik felvételén Gstaadba érkezésekor látható a filmrendező, egy másik képen a felesége tűnik fel a ház ablakában, a harmadik képen pedig Polanski egyik gyermeke játszik a hóban a házhoz tartozó kertben.
  
A bíróság úgy ítélte meg, hogy e képek közlése megsértette a rendező magánélethez fűződő jogait, s azokat a lap nem publikálhatta volna az érintett személyek engedélye nélkül. Polanski és felesége 40 ezer euróra perelte a lapot, a bíróság 3 ezer eurós kártérítést ítélt meg. 
   
Polanski valóságos támadást indított a francia média ellen a párizsi bíróságon svájci házi őrizetéből: a Le Parisien mellett hasonló jellegű fotók közlése miatt beperelte a Journal du Dimanche (JDD), a VSD és a Voici magazinokat is. A három hetilaptól összesen 75 ezer euró kártérítést követel. Ez utóbbi kérelem ügyében január 19-én dönt a bíróság. 
  
A 76 esztendős Oscar-díjas filmest tavaly szeptemberben tartóztatták le Zürichben nemzetközi elfogatóparancs alapján. Az Egyesült Államok kérte a kiadatását, mert Polanski három évtizeddel ezelőtt megszökött az amerikai igazságszolgáltatás elől, amely liliomtiprásért akarta felelősségre vonni. A rendezőre a harminc évvel ezelőtt elkövetett bűncselekmény miatt két év börtön várhat egy kaliforniai fegyintézetben. Polanski annak idején egy 13 éves lányt kábított el és rontott meg, tettét akkor vádalku keretében el is ismerte. A rendező két hónapot töltött egy zürichi börtönben, majd december 4-én tetemes óvadék fejében házi őrizetbe kerülhetett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!