szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ukrajnában nincs "narancsos" hangulat, sokkal inkább elkeseredettség, ebből a szempontból sokkal rosszabb a helyzet, mint Magyarországon a választások előtt -mondta a Kijevben tartózkodó Eörsi Mátyás (SZDSZ), az Európa Tanács parlamenti közgyűlése küldöttségének vezetője.

Eörsi Mátyás csütörtökön érkezett Ukrajnába mintegy negyvenfős küldöttség élén. Mint mondta, jelenleg a jelöltekkel folytatnak megbeszélést. Az ukrajnai választási kampány nem különböző programok, elképzelések, ideológiák körül zajlik, hanem személyiségek, illetve oligarchák körül - mondta Eörsi Mátyás. Hozzátette: az európai országok közül Ukrajnában a legnagyobb az oligarchák befolyása valamennyi politikai erőre.
  
A választás jogi feltételei nem igazán jók, de lehet arra számítani, hogy elfogadható választásokat tartanak vasárnap. A kérdés az, hogy a választás után a vesztesek hajlandók lesznek-e elfogadni a győztest - mutatott rá Eörsi Mátyás, emlékeztetve, hogy Julija Timosenko kormányfő közölte: nem fogja elfogadni Viktor Janukovics ellenzéki pártvezető győzelmét. Márpedig nem ő dönt, hanem a választók - tette hozzá.
  
A választásokon az Európa Tanács parlamenti közgyűlése mellett Kijevben tartózkodik az Európai Parlament, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) parlamenti közgyűlése és az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) küldöttségének több száz megfigyelője - mondta el Eörsi Mátyás.
  
Arra a kérdésre, hogy az ukrán szervek kifogástalanul együttműködnek-e a megfigyelőkkel, Eörsi Mátyás igennel válaszolt, sőt hozzátette, hogy az ukránok a nemzetközi döntőbíró szerepét szánják a megfigyelőknek, holott ők csak jelentést tudnak tenni a nemzetközi közösségnek, és egyben tanácsokat adni Ukrajnának, a döntés azonban az ukrán népé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!