szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megérkezett Haiti fővárosába helyi idő szerint pénteken késő délután a Baptista Szeretetszolgálat által vezetett hétfős mentőcsapat - tájékoztatta az MTI-t Révész Szilvia, a baptisták szóvivője. Közben megérkezett a dominikai fővárosba a Magyar Református szeretetszolgálat egészségügyi csoportját szállító repülőgép is.


Révész Szilvia szerint a baptista mentőcsapat tagjai a hosszú, viszontagságos út után a központi bázisukat építik ki a földrengés sújtotta Haiti fővárosában. A helyi partnerszervezet már várta a helyszínen baptista csoportot. Az orvosok és ápolók egy épen maradt klinikán megkezdték a sérültek ellátását, a speciális mentősök pedig a túlélők mentésében segítenek majd a fővárosban (hacsak a helyi katasztrófavédelmi központ máshová nem irányítja őket). A csapat humanitárius szakembere a "Fogadj Örökbe" jelképes gyermektámogatási programot készíti elő a földrengés sújtotta országban - közölte Révész Szilvia.

A hétfős baptista csoport különgépét még a dominikai határnál leszállásra utasította a katonai légiirányítás. A csoport végül közúton, ENSZ-kéksapkások kíséretével jutottak el Haitiba. A magyar-amerikai csoportot hatalmas káosz, zűrzavar és borzalmas hullaszag közepette a romok között kutató mentőcsapatok látványa fogadta Port-au-Prince-ben. "A helyzet rettenetes, ilyet még soha nem láttam!" - mondta Szilágyi Béla, aki már tíz éve vesz részt mentésekben nagy katasztrófák helyszínén a Baptista Szeretetszolgálat főigazgatójaként. A baptista csoport a tervek szerint egy hétig dolgozik majd a földrengés helyszínén.

Közben landolt pénteken a Dominikai Köztársaságban a Magyar Református Szeretetszolgálat egészségügyi csoportját szállító repülőgép. Leszállás után a csoport tagjai bejelentkeztek az országba, felvették a kapcsolatot a helyi szervezőkkel. 

Osgyán Dániel, a csoport vezetője arról tájékoztatta az MTI-t telefonon, hogy az ENSZ a dominikai főváros egyik kórházában gyűjti össze a Haitibe igyekvő mentőcsapatokat. Sokan várnak az útra, s nem könnyű bejutni Haitiba. Még nem dőlt el, hogy a magyar mentőcsoport mikor és hogyan - légi úton vagy szárazföldön - jut el Haitiba, de erre hamarosan fény derül - mondta Osgyán Dániel.

A Magyar Református Szeretetszolgálat csoportja 13 főből áll. A csoportvezetőn kívül háromfős technikai személyzet, öt orvos, négy kutyás segítő, illetve három mentőkutya van a csoportban. A csoport a túlélők megtalálását, kiszabadítását és ellátását is végzi majd. A küldöttség kötszert, gyógyszert, infúziót, emelő, vágó eszközöket visz magával, s várhatóan több, mint egy hetet tölt a területen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!