szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ukrajnában rendben halad az elnökválasztás - ezt tapasztalta az MTI tudósítója vasárnap délelőtt a Kijev melletti Brovari városban járva.

Az elsőnként a XVII. században említett Brovari - nevét egykori sörfőzőitől kapta - 110 ezres járási székhely Kijevtől 30 kilométernyire északkeletre. Szomorú nemzetközi hírnévre akkor tett szert, amikor 2000-ben egy hadgyakorlaton kilőtt rakéta egy emeletes lakóházat talált el, és hárman meghaltak.

Itt sem készültek fel alaposabban "Tél tábornok" érkezésére, mint a fővárosban: a választók a nagy hóban óvatosan lépkedve közelítették  meg az iskolában berendezett szavazóhelyiségeket, volt, aki szánkón érkezett, igaz, a rajta ülő gyerek nem voksolt, csak az őt húzó szülei. A 98. szavazókörzet 22. szavazókörében nyugodtan folyt a munka: a hosszú asztaloknál a választási bizottság tagjai, velük szemben a megfigyelők ültek: pártok és a sajtó képviselői. Valentina Dragaj, a helyi választási bizottság elnöke elmondta: a ki- és bejáratnál is a bizottság munkatársai felügyelnek, hogy megakadályozzák a "körhintát". Ez egy sajátos csalási módszer, amelynek lényege, hogy valaki kiviszi a kitöltetetlen szavazólapját, odakint kitöltik, és a következő szavazó a sajátja helyett, amelyet szintén kivisz, az előző lapot dobja be az urnába. 

A szavazólapok mérete láttán kissé nehezen kivitelezhetőnek látszik a módszer: nagyjából kétszer akkora, mint egy A4-es oldal (vagy fél méter hosszú),  kell is a hely a 18 jelölt nevének. Nem teszik borítékba, csak a fülkében összehajtják, úgy dobják az átlátszó urnákba. 

A város egyik szavazókörét a helyi rendőrség fogdájában rendezték be. Itt a délelőtti órákra már mind a 16 előzetesben lévő ember és a rendőrség 23 munkatársa leadta a voksát. A kultúrházban berendezett 22. szavazókörben már nagyobb a forgalom. Az ottani megfigyelők elmondták: csendben, nyugodtan zajlanak a dolgok. 

Az újságíró elkísérhetett egy mozgó urnát is. A szintén áttetsző urnát népes küldöttség kísérte az egyik közeli mellékutcában lévő családi házba: a választási bizottság elnöke, tagjai, egy rendőr, megfigyelők és az újságíró. Kertes ház, bent ízlésesen berendezett nappali, ahol még áll a karácsonyfa, a falon a XIX. századi nagy ukrán költő, a "kobzos", Tarasz Sevcsenko portréja lóg. A választási sokadalom láttán a 93 éves nagymama keresztet vet. Hát kire szavazzak? - kérdi. Ezt magának kell eldöntenie - mondja a választási bizottság elnöke, majd mutatja a szavazólapot: itt van a 18 jelölt, ikszelje be vagy pipálja ki valakinek a neve mellett a négyzetet. Nagymama szemüveget kér, még mindig tanácstalan. Újabb segítő kérdés a fia részéről: "Mama, láttad a tévét, ugye? Nahát, akkor tudod, hogy kire kell szavazni." A mozgóurnás szavazás volt a mostani elnökválasztás egyik legvitatottabb témája, szakértők szerint ez számos csalásra adhat lehetőséget. Ezúttal azonban ilyesmiről - ennyi árgus szem előtt - szó sem lehetett. 
 
A központi választási bizottság adatai szerint az összes 225 választókerület közül 38-nak az adatai alapján helyi idő szerint 15 órakor (közép-európai 14:00) 44,55 százalékos volt a részvétel. A délelőtti órákban a szavazók a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében voltak a legaktívabbak, a legkevésbé aktívak pedig Kárpátalján, Ivano-Frankivszk megyében és a fővárosban.

A szavazás közben két haláleset történt, egy férfi Cserkaszi megye egyik falujában halt meg az egyik szavazóhelyiség előtt, s hasonló esetről számoltak be Hmelnyickij megye egyik falujából is. Luhanszk megye egyik településén tűz ütött ki az egyik szavazóhelyiségben. A lángokat sikerült gyorsan eloltani, sérülés nem történt.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!