szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Silvio Berlusconi nem jelent meg az egyik ellene folyó bírósági tárgyaláson hétfőn Milánóban.

Az olasz kormányfő elfoglaltságra hivatkozott, és szerinte a bíróság eljárási kérdéseket tárgyalt meg, amelyek nem tették szükségessé jelenlétét. Ugyanakkor jelezte, hogy kész részt venni a per lefolytatásában. 

Ezúttal Berlusconi Mediaset nevű médiabirodalmának az ügyében eljáró bíróság tartott ülést. A vád gyanúja szerint a Mediaset az 1994-1999 közötti időszakban amerikai filmek forgalmazási jogának a megvásárlásakor a vételárat meghaladó költségekről tett nyilatkozatot, és így Olaszországban jóval kevesebb adót fizetett be, mint amennyire kötelezett lett volna. Az így megtakarított pénzt - becslések szerint csaknem 90 millió eurót - a Berlusconi-klán külföldi számlákon helyezte el. Amennyiben bebizonyosodna Berlusconi bűnössége, akár hatévi szabadságvesztésre is ítélhetnék a kormányfőt. 
    
A Mediaset-ügyben 2006-ban indult Berlusconi ellen eljárás, amelyet két évvel később az úgynevezett Alfano-törvény alapján felfüggesztettek. Ez a jogszabály kiemelt mentelmi jogot biztosított a négy legmagasabb olasz közjogi méltóságnak, így a  kormányfőnek is. A törvénynek azonban gyakorlatilag csak Berlusconi esetében volt jelentősége. Az olasz alkotmánybíróság tavaly októberben az alaptörvénybe ütközőnek minősítette az Alfano-törvényt, és hatályon kívül helyezte azt. 
   
Így a Berlusconi elleni bűnvádi eljárást a Mediasettel kapcsolatos csalás ügyében és egy másik, megvesztegetési esetben folytatták az olasz igazságügyi hatóságok. Berlusconit a másik eljárás keretében azzal vádolják: 600 ezer dollárral vette rá David Mills brit ügyvédet arra, hogy két perben számára kedvező hamis tanúvallomást tegyen. A brit ügyvédet tavaly négy és félévi börtönbüntetéssel sújtották. Október óta ebben az ügyben illetékes bíróság is tartott tárgyalási napokat, de Berlusconi ezeken sem jelent meg. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!