szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A mentési műveletek és a segélyek célba juttatásának felgyorsítását ígérte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a földrengés sújtotta Haitiban tett villámlátogatásán, a lakosságnak pedig azt üzente, hogy a világ nem hagyja magukra őket.

Ban Ki Mun helyi idő szerint vasárnap tett villámlátogatást a nyugati félteke legszegényebb országában, ahol kedden pusztított a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földmozgás. "Azért vagyok itt, hogy elmondjam, veletek vagyok. Nem vagytok egyedül" - hangoztatta az ENSZ-főtitkár sajtóértekezletén, miután helikopterről megtekintette a romba dőlt haiti fővárost, Port-au-Prince-t. Ban Ki Mun szerint a földmozgás okozta pusztítás felér egy tengeri szökőáréval.

A világszervezet első számú tisztségviselője találkozott René Préval haiti elnökkel, de még vasárnap visszautazik New Yorkba, hogy részt vegyen a Biztonsági Tanácsnak a haiti helyzetet megvitató hétfői rendkívüli, zárt ülésén.

Ban Ki Mun még Haitiba érkezése előtt három feladatot emelt ki: megmenteni ahány embert csak lehetséges, fokozni a humanitárius segítséget, és biztosítani az országba érkező hatalmas mennyiségű segély koordinálását. Mint mondta, "ez az ENSZ történetének legsúlyosabb és leghatalmasabb vesztesége", utalva a világszervezet több száz eltűnt munkatársára. A földrengésben az ENSZ több munkatársa is életét vesztette, köztük a haiti békefenntartó misszió vezetője, Hedi Annabi.

A haiti kormány vasárnap szükségállapotot hirdetett ki január végéig. Carol Joseph oktatási államtitkár pedig közölte, hogy eddig mintegy 70 ezer holttestet gyűjtöttek össze és temettek tömegsírba a keddi földrengés óta a karibi országban. Az ENSZ szerint a haiti földrengés a legszörnyűbb katasztrófa, amellyel a világszervezetnek eddig szembe kellett néznie, mert a kormányzat és az ENSZ helyi kapacitásai rendkívül nagy károkat szenvedtek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!