szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ukrajnai megyék közül Kárpátalján volt a legalacsonyabb a részvétel az ukrán elnökválasztás vasárnapi első fordulójában. Előzetes adatok szerint a régió magyarlakta településeinek többségében Viktor Janukovics, az ellenzéki Régiók Pártjának (PR) elnöke szerezte meg a szavazatok többségét.

Az Ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) honlapján közzétett adatok szerint a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében az országosan jegyzett 66,72 százalékos átlaggal szemben a választásra jogosultaknak csak az 56,71 százaléka adta le voksát az elnökválasztáson. Hasonlóan alacsony, 60 százalék alatti részvétel a Kárpátaljához sok tekintetben hasonló Csernyivci megyében volt, ahol a szavazók 59,61 százaléka voksolt.

Kárpátalján beigazolódtak az előrejelzések az elnökválasztáson való alacsony részvételt illetően. Szakértők szerint ennek elsősorban az az oka, hogy a régió választásra jogosult lakóinak mintegy 30 százaléka külföldön dolgozik vendégmunkásként. Emellett a térségben jelentős azoknak a szektáknak a befolyása, amelyek tiltják híveiknek a társadalmi életben való aktív részvételt, beleértve a szavazást.

A CVK adatai szerint a magyar többségű, Beregszász központú választási körzetben 53,21 százalékos volt a részvétel. A hat kárpátaljai választókerület közül ennél kisebb, 48,96 százalékos aktivitást csak a técsői körzet választói mutattak. Nem végleges adatok szerint a beregszászi választási körzet magyarlakta településeinek többségében az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) által támogatott Janukovics szerezte meg a szavazatok többségét. Ugyancsak vezet az ellenzéki jelölt az Ungvári járás 19 magyarlakta községéből legalább 14-ben.

Az ukrán ellenzék elnökjelöltje választási megállapodást kötött az UMDSZ-szel. Ennek értelmében a magyar szervezet támogatásáért cserébe Janukovics – Ukrajna elnökévé való megválasztása esetén – hatályon kívül helyezi azokat a kormányintézkedéseket, amelyek az országban élő nemzetiségeket, köztük a kárpátaljai magyarokat sújtják, és biztosítja, sőt bővíti a kisebbségek anyanyelvű oktatását, anyanyelvhasználatát, a közéletben való részvételét szavatoló jogokat.

A kárpátaljai magyarság másik legnagyobb érdekvédelmi szervezete, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) az ukrán elnökválasztás egyik jelöltjét sem támogatta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!