szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a tavaly nyáron, az MKP-t elhagyók által létrehozott Híd párt között várható a leghevesebb konfrontáció a jövőbeni szlovákiai választási kampányban - véli a Sme című liberális napilap hétfői jegyzetében.

A tekintélyes újság szerint erre vall Csáky Pálnak, az MKP elnökének a pártból kilépőkhöz intézett felhívása, hogy térjenek vissza, illetve az a megjegyzése, hogy ezeket az esetleges kéréseket egyénileg vizsgálják meg. A "lélektani nyomás" emlegetése pedig azt jelzi, hogy mindkét párt esetében ugyanarról a választóról van szó, akit a pártvezetők nehéz választás elé állítanak.

Lényegesebb azonban az a megállapítás, hogy "az MKP versus Híd ügy nem az eszmékről, programokról vagy a XXI. századi Szlovákia kisebbségei számára alkotott vízióról, hanem két személyről szól" - vélekedik a jegyzet szerzője, Peter Schutz a két pártelnökre, Csáky Pálra és Bugár Bélára célozva.

Schutz felhívja a figyelmet arra, hogy a konfrontáció és a kizárólagos egymásra figyelés nagy kárt okozhat a magyaroknak, ahogy azt már a megyei választások is megmutatták. A három lehetséges forgatókönyvből a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy a két pártból a választáson csak az egyik jut be a parlamentbe. Azok a forgatókönyvek, miszerint mindketten bejutnak, illetve hogy egyik sem, sokkal kevésbé valószínűek. Miután ez a helyzet nagyon nehéz, közös lehetne az az érdek, hogy mindkét párt minél hamarabb abbahagyja az önmagával való foglalkozást, és a programjára összpontosítson. Bár a válás óta majdnem egy év telt el, a programok közti eltérést eddig még nem mutatták meg - zárja jegyzetét a Sme.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!