szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A haiti földrengés áldozatainak támogatására indított adománygyűjtő akciók felkeltették a csalók figyelmét az Egyesült Államokban, akik e-mailben, telefonon vagy akár személyesen is megpróbálhatják átverni a gyanútlan adakozókat. A legálisan működő biztonsági cégek is nagy üzletre számítanak a katasztrófa okozta zűrzavarban.

A Vöröskereszt egyik önkéntese adományokat
gyűjt a haiti áldozatok támogatására a kaliforniai
Rose Bowl mellett
© AP
A USA külügyminisztériumának bejelentése szerint több mint négymilliárd forintnyi pénzadomány gyűlt össze emelt díjas SMS-ek segítségével egyetlen nap alatt az Egyesült Államokban a haiti földrengés károsultjai számára.

A tárca a Twitter közösségi portálon helyi idő szerint hétfőn megjelent közleményében köszönetet mondott annak a több mint kétmillió mobiltelefon-használónak, akik aznap szöveges üzenetben elküldték a Haiti szót a megfelelő telefonszámra, és ezzel összesen 22,4 millió dollárt adtak össze a természeti csapás károsultjainak.

A jótékonysági SMS-kampányt az amerikai vöröskereszt indította. Múlt pénteken már megdőlt az egyetlen jótékonysági felhívás nyomán SMS-sel összegyűjtött adományok rekordja, mert addigra már több mint tízmillió dollár folyt be a rövid szöveges üzenetek révén a segélyeket gyűjtő bankszámlára.

A rekordértékű adományozásokról szóló hírek felkeltették a csalók figyelmét is, akik egyre nagyobb veszélyt jelenthetnek az adakozók számára. Az AP keddi jelentése szerint az utóbbi napokban több mint 400 olyan honlapot jegyeztek be az Egyesült Államokban, amelyek nevében Haiti mellett a „segély”, „adomány”, „túlélők”, illetve az „áldozatok” szó szerepel. Ezek egy része ismert és megbízható adománygyűjtő szervezeteket takar, de sok oldal csak vírusokat, kémprogramokat terjeszt, illetve a félrevezetett adományozók hitelkártyaszámát vagy más személyes adatát próbálja megszerezni.

A Facebook bejelentése szerint felhasználói között a napokban egy olyan üzenet körözött, amely szerint a közösségi oldal 1-1 dollárt adományoz a haiti áldozatok javára minden új, az ügyet szolgáló vagy népszerűsítő bejegyzés után. Az oldalt működtető cég szerint ilyen program azonban soha nem létezett, az üzenetet pedig blokkolták. Ezen kívül több Facebook-felhasználó is saját adománygyűjtő aloldalt hozott létre, amelyekkel kapcsolatban a társaság szóvivője szintén óvatosságra intette az olvasókat.

Az FBI hétfőn 24 órás telefonos ügyfélszolgálatot indított, amelyen keresztül bárki bejelentheti, ha áladományokat gyűjtő csalónak esett áldozatul. A szolgáltatást eredetileg az igazságügyi minisztérium hozta létre 2005-ben, a Katrina hurrikán okozta pusztítást követően, amikor szintén elszaporodtak az adományokra illegálisan vadászó „jótékonysági szervezetek”.

A haiti földrengésben a legálisan működő amerikai őrző-védő cégek is nagy fantáziát látnak. Egyikük, az All Pro Legal Investigations elnevezésű floridai társaság szolgáltatásai között például a konvojok biztosítása, a szállítmányok fegyveres kísérése és a megbízó telephelyének teljes körű védelme mellett a „magas kockázatot jelentő fenyegetések megszüntetése” és a „dolgozói zavargásokkal” kapcsolatos személyi védelem is szerepel.   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!