szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A trónöröklés rangsorában első Károly walesi herceg helyett inkább fiát, a fiatal Vilmos herceget üdvözölné a brit trónon a Nemzetközösséghez tartozó Ausztrália lakossága - derült ki annak kapcsán, hogy Vilmos kedden hivatalos látogatást kezdett az országban.

A brit ITV News felmérése szerint a megkérdezett "ausszik" többsége - 58 százaléka - mondta azt, hogy II. Erzsébet után Vilmost látná szívesen a trónon. Károly herceget csak 30 százalék akarja királynak, ezáltal pedig Ausztrália államfőjének. Erzsébet Nagy-Britannián kívül további 15 országban, köztük Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon is államfő. Az ausztrálok azonban megosztottak abban a kérdésben, hogy az uralkodó maradjon-e továbbra is államfő: 45 százaléka támogatta, 43 százaléka viszont ellenezte a jelenlegi állami berendezkedést. A 27 éves Vilmos a napokban kezdte meg első hivatalos útját, nagyanyja képviseletében először Új-Zélandra látogatott, ahonnan kedden érkezett Ausztráliába. A tervek szerint három napot tölt ott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!