szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A CNN amerikai hírtelevízió egyik sztárújságíróját, Sanjay Gupta egészségügyi tudósítót hívták segítségül a földrengés sújtotta Haiti fővárosa előtt horgonyzó amerikai hadihajóra, hogy végezzen el egy kockázatos koponyaműtétet egy tizenkét éves haiti kislányon; a beavatkozást a csatorna kamerái rögzítették.

Az amerikai haditengerészet egyik szóvivője elmondta, hogy a Carl Vinson repülőgéphordozó orvosai megműtötték a földmozgásban megsérült kislányt, ám egy második beavatkozás is szükségessé vált a koponyájában található 1,2 centiméteres csonttörmelék miatt.

Mivel a hajón nem szolgált idegsebész és a romokban heverő haiti főváros, Port-au-Prince körzetében sem találtak ilyet, a hadiflotta az atlantai székhelyű tévétársasághoz fordult, amelynek tudósítójaként Gupta rendszeresen küld beszámolókat a karibi országból.

A CNN segítségével felvették a kapcsolatot Guptával - egy atlanti kórházban gyakorló idegsebésszel -, aki a hajó egészségügyi személyzetének segítségével elvégezte a beavatkozást: a törmeléket eltávolították, a sebet kitisztították, és a kislány várhatóan felépül a sérülésből.

A 40 éves Gupta korábban az afganisztáni és az iraki hadszíntérről is tudósított, ahol ötször szintén segítségül hívták idegsebészeti beavatkozásokhoz. Az alábbi videóban egy két nappal ezelőtti haiti bejelentkezését nézhetik meg.VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!