szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Európa lakosságának elöregedése, valamint a munkaerőpiaci igények miatt támogatná a munkavállalók bevándorlását a belügyi EU-biztosjelölt, aki viszont erősítené az illegális bevándorlás elleni küzdelmet.

Az alapvető jogok "kivételt nem ismerő" tiszteletben tartása mellett humánus és igazságos menekült-, illetve bevándorlási politikát akar az új belügyi EU-biztosjelölt. A svéd Cecilia Malmström kedden jelent meg Strasbourgban az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottsága előtt, a múlt hétfőn Brüsszelben kezdődött biztosjelölti meghallgatások utolsó felvonásában. 

A belügyi tárcát eddig az igazságügyi portfólióval együtt egyetlen biztos felügyelte, de José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke ezt most ketté kívánja választani. Az igazságügyi biztosjelölt a luxemburgi Viviane Reding. A belügyi biztosi tisztségre kiszemelt Malmström liberális politikus, és az előző félévben, a svéd EU-elnökség idején hazája európai ügyekkel foglalkozó minisztereként tette magát ismertté.

A biztosjelölt szerint Európa lakosságának elöregedése, valamint a munkaerőpiaci igények miatt támogatni kell a munkavállalók bevándorlását. Ugyanakkor - tette hozzá - erősíteni kell az illegális bevándorlás elleni küzdelmet, hatékonyabbá kell tenni az ebben illetékes uniós határvédelmi intézmény, a Frontex tevékenységét.

A bevándorlók befogadását illetően az európai államok között meg kell mutatkoznia a szolidaritásnak, és kivételeket nem ismerve tiszteletben kell tartani az alapvető jogokat - hangsúlyozta Malmström. A meghallgatáson Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselő kérte Malmström állásfoglalását a 2006 októberi budapesti utcai összetűzésekkel kapcsolatban. A biztosjelölt ettől elzárkózott, hangsúlyozva, hogy nemzeti ügyről van szó, és a magyar hatóságoknak kell eldönteniük, sértette-e a rendőrök fellépése a magyar jogszabályokat.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!