szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyakorlatilag felbomlott a demokratikus szerb erők és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) Szabadkát irányító koalíciója, miután a legnagyobb délvidéki magyar párt visszahívta városi tanácsnokait, és tagjai kivonultak a képviselőtestület hétfői üléséről.

A lépést a VMSZ által sérelmezett személyi és szervezeti döntések váltották ki, amelyeket a Borisz Tadics Demokrata Pártja által vezetett Európai Szabadkáért Koalíció csak az ellenzéki szerb demokrata képviselők szavazataival együtt tudott keresztülvinni. A VMSZ ellenkezése dacára átszerveztek több, jelentős pénzekkel rendelkező városi vállalatot, s a magyar párt által kifogásolt módon hatásköröket csoportosítottak át. Javaslat született arra, hogy alakuljon át a tíz tagú szűk városvezetés, amelynek öt VMSZ-es és öt demokrata párti tagja volt, köztük a polgármester és az alpolgármester. A változás lényege, hogy reszortok összevonásával megszűnik két magyar tanácsnok, az eddigi művelődési és a szociális felelős posztja.

Válaszul a javaslatra a VMSZ öt tanácsnoka közül négy (köztük a két közvetlenül érintett) lemondott a tisztségéről, az ötödik tanácsnokot pedig a párt visszahívta a testületből. Mivel a demokrata párti polgármester nem vonta vissza a magyar tanácsnokokat sértő átszervezési javaslatát, a VMSZ képviselői kivonultak a képviselőtestület üléséről, s ezután az ellenzékkel kiegészült demokrata párti többség jóváhagyta az intézkedést.

"Nem engedhetjük meg, hogy megalázzanak bennünket, és Önök ma egész nap megalázott helyzetbe hoznak" – jelentette ki még a vita alatt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a demokrata képviselőknek. "Egyelőre még nem mondhatom ki, hogy szétesett a városi koalíció, de nagyon komoly válságban van" – közölte Szasa Vucsinics, Szabadka demokrata párti polgármestere.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!