szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A néppárti frakció számára nem volt kielégítő az a válasz, amelyet az Európai Bizottságba jelölt szlovák Maros Sefcovic adott hétfői meghallgatásán az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságában arra a felvetésre, hogy öt évvel ezelőtt a szlovák jóléti rendszer kizsákmányolóinak nevezte a romákat - közölte kedden az MTI-vel Szájer József, a jobbközép irányzatú Európai Néppárt EP-frakciójának alelnöke.

"Az Európai Bizottsághoz fordulunk" - mondta Szájer Strasbourgból telefonon az MTI brüsszeli tudósítójának. Azt kívánják elérni, hogy mivel a kérdéses szavak egy hivatalos uniós rendezvényen hangzottak el, váljon megismerhetővé az akkor szlovák EU-nagyköveti tisztséget betöltő Sefcovic pontos kijelentése.

Sefcovicot - aki EU-biztosként ténykedik az immár csak ügyvezető jelleggel működő Európai Bizottságban - Robert Fico szlovák kormányfő jelölte az új összetételű testületbe. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság régi-új elnöke pedig az uniós intézményközi kapcsolatokkal, illetve az intézmények igazgatásával foglalkozó területtel kívánja őt megbízni, alelnöki rangban.

Hétfői parlamenti meghallgatásán Sefcovic azt mondta: öt évvel ezelőtti szavaira pontosan nem emlékszik, de az említett kijelentés nem tükrözi saját véleményét, hiszen ő mindig is a romák társadalmi befogadása érdekében tevékenykedett. Megítélése szerint a 2005 januárjában általa mondottakat bizonyára kiragadták a szövegösszefüggésből. Ha azonban akaratlanul megbántott valakit, akkor azért bocsánatot kér - tette hozzá.

Szájer szerint ez a válasz azért nem fogadható el, mert egy diplomatának, illetve politikusnak vállalnia kell a felelősséget saját szavaiért. A romákra tett megjegyzése nyomán több roma szervezet tiltakozott és követelt bocsánatkérést Sefcovictól, ő azonban öt évig nem volt hajlandó megszólalni, csak most, öt nappal ezelőtt, "amikor nyilvánvalóvá vált, hogy tétje van a dolognak" - fogalmazott Szájer.

A magyar néppárti EP-delegáció vezetője Járóka Lívia szintén néppárti EP-képviselővel együtt a múlt szerdán emlékeztetett nyilvánosan Sefcovic akkori kijelentésére. Szájer az MTI-nek nyilatkozva visszautasította azt a vádat, hogy ez szlovákellenes magyar megnyilvánulás lett volna a részükről. Szerinte minden politikai irányzatnak meg kell szólalnia, ha valaki ilyen megjegyzést tesz valamilyen társadalmi csoportra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!