szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pápa a Vatikánba rendelte február közepére az írországi püspököket, hogy kifejtse előttük véleményét a római katolikus egyház számára rendkívül szégyenteljes gyermekzaklatási ügyről - közölte szerdán Federico Lombardi, a Szentszék szóvivője.

Dublin környékén az 1975 és 2004 közötti időszakban számos egyházi kezelésű iskolában, nevelőotthonban és javítóintézetben bántalmazták és szexuálisan zaklatták a növendékeket. A dublini érsekség azonban elhallgatta a tudomására jutott visszaéléseket, mert számára a titoktartás, a botrány elkerülése és az egyház jó hírének a megóvása volt a fő szempont.

A pápát végtelenül lesújtotta a kipattant botrány, és ez ügyben decemberben már fogadta az ír katolikus egyház fejét, Sean Brady bíborost, aki szintén jelen lesz a pápával való februári találkozón, amelyen az ír főpapok is kifejthetik gondolataikat az ügyről. A tervek szerint az ír küldöttség tagjai találkoznak a Római Kúria és a Hittani Kongregáció vezetőivel is.

XVI. Benedek decemberben, amikor fogadta Brady bíborost, jelezte, hogy pásztorlevelet fog küldeni az ír hívőknek a szexuális visszaélésekről. A írásban emellett világosan ki fogja fejteni elképzeléseit arról, hogy az egyház mit válaszoljon a kialakult helyzetre.

Claudio Hummes bíboros, a Klérus Kongregációjának vezetője nemrégiben kifejtette: pártatlanul kell megvizsgálni, hogy kiket terhel felelősség az "oly sok fájdalmat okozó ügy" miatt, és meg kell büntetni a felelősöket.

A dublini érsekség hozzáállását a gyermekbántalmazási ügyhöz, és annak eltussolásához egy novemberben közzétett 700 oldalas jelentés tárta fel. A dokumentum nyomán négy ír püspök nyújtotta be lemondási szándékát az egyházfőnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!