szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Levélben tiltakozott a cseh környezetvédelmi minisztériumnál a 600 csendes-óceáni szigetből álló Mikronézia az EU egyik legnagyobb széntüzelésű erőműjének felújítása ellen.

A német-cseh határ közelében álló prunerovi erőművet, amely az egyik legnagyobb széntüzelésű üzem az EU területén és Csehország legnagyobb szén-dioxid kibocsátója, a CEZ energetikai óriás újítaná fel. Az tervezett munkák befejeződése után az erőmű a korábban tervezett 2020 helyett egészen 2035-ig működhetne majd – számolt be az ügyről a The New York Times.

Mikronézia (a Mikronéziai Szövetségi Államok) szerint a cseh erőmű életciklusának meghosszabbításával veszélybe kerülhetnek az ország alacsonyan fekvő szigetei, hiszen a folytatódó szén-dioxid kibocsátás hozzájárul a tengerek vízszintjének emelkedését is okozó globális felmelegedéshez. Az erőmű körülbelül 10 millió tonna szén-dioxidot bocsát ki, amely becslések szerint meghaladja az összes Csehországban közlekedő autó éves kibocsátási értékét és 40-szer több annál, amennyit Mikronézia juttat a légkörbe.  

A prunerovi erőművet a Föld másik oldalán is megérzik
© Creative Commons

A Prague Post beszámolója szerint a mikronéziai vezetés épp ezért azt követeli Csehországtól, hogy végezzen el egy speciális környezetvédelmi hatástanulmányt, amely az erőmű felújításának határokon átnyúló lehetséges következményeit vizsgálja. A cseh környezetvédelmi minisztérium a hírek szerint még januárban döntést hozhat.

Ha a felszólításnak eleget tesznek, és esetleg Mikronéziát is bevonják a hatástanulmány elkészítésébe, az ügy számos további, a klímaváltozás által veszélyeztetett szigetország számára is precedenst teremthet. Persze sokan felvetik azt a kérdést is, hogy a lehetséges hatástanulmányban hogyan veszik majd figyelembe a két ország közötti körülbelül 6000 kilométeres távolságot. Mikronézia követeléseit a Greenpeace is támogatja.

A kisebb szigetországok, amelyek felszíne sok esetben csak néhány méterrel emelkedik a tengerszint fölé, aktívan részt vettek a decemberi koppenhágai klímacsúcson folyó vitákban. Közéjük tartozott például a szintén csendes-óceáni Tuvalu is, amely egyes vélemények szerint a következő évtizedekben teljesen el is tűnhet a tengerben, ha a globális felmelegedés jelenlegi mértéke nem változik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!