szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felvette az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szankcióbizottsága az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat jemeni székhelyű szárnyát és annak két vezetőjét a világszervezet terrorcsoportokat és terroristákat felsoroló feketelistájára, ami szankciók bevezetését vonja maga után.

A bizottságnak a világszervezet New York-i székházában helyi idő szerint kedden hozott döntése értelmében az ENSZ-tagállamoknak be kell fagyasztaniuk az al-Kaida-szárny és két vezetője javait, és utazási korlátozásokat kell elrendelniük a két férfival szemben.

A bizottság a jemeni al-Kaida katonai vezetőjét, Kasszem ar-Rimit, valamint Nászer al-Vahajsit vette fel a feketelistára.

Az al-Kaida jemeni szárnya egy évvel ezelőtt jött létre a terrorista hálózat jemeni és szaúd-arábiai sejtjeinek egyesítésével. A terrorista csoport nemrégiben a tavaly karácsonykor Amszterdamból Detroitba tartó egyik amerikai utasszállító repülőgép ellen megkísérelt merénylet elkövetőjeként jelentkezett.

A jemeni al-Kaida a szunnita iszlám egyik szélsőséges ideológiai irányzatát követi, amely kötelezővé teszi a hívek számára az iszlám szent háborút, a dzsihádot. Az al-Kaida-szárny támadásokkal fenyegette meg a nyugati állampolgárokat, hogy megtisztítsa az Arab-félszigetet a "hitetlenektől", és arra törekszik, hogy megdöntse az Egyesült Államokkal szövetséges, olajban gazdag Szaúd-Arábia királyi családjának hatalmát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!