szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyolc nappal a Haiti legtöbb települését romba döntő hatalmas földrengés után a karibi ország fővárosában mintegy 370 ezer hajléktalanná vált ember tengődik 300 sátortáborban - közölte szerdán a Nemzetközi Migrációs Szervezet.

Az otthonukat elveszítő tömegek számára most a legfontosabb, hogy vízvételezés céljából műanyag edényekhez, kannákhoz, valamint vízfertőtlenítő tablettákhoz jussanak. A sátortáborokban ugyanis nincs vezetékes víz.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) főnöke csütörtökön Port-au-Prince-be utazik, hogy felmérje a földrengés utáni szükségleteket - jelentették be a szervezet római székhelyén. Josette Sheeran találkozni fog túlélőkkel, a haiti kormány és segélyszervezetek képviselőivel. A WFP a földrengés óta egymillió adag élelmet osztott szét a Haiti fővárosában és környékén élő mintegy 200 ezer embernek.

Tizenhét francia állampolgár lelte halálát a földrengés következtében, további 16-ot pedig eltűntként tartanak nyilván - tájékoztatott szerdán a párizsi külügyminisztérium. Ottawai közlés szerint a természeti katasztrófának 13 kanadai esett áldozatul, további 543 kanadai állampolgár az eltűntek jegyzékében szerepel. A haiti polgári védelem friss adatai szerint a múlt heti katasztrófa halottainak a száma elérte a 75 ezret. A sebesültek száma 250 ezer, és egymillió ember vált hajléktalanná. 

Kórházhajó 600 orvossal

Megérkezett Haiti partjaihoz, és azonnal megkezdte a sérültek fogadását szerda délután az amerikai haditengerészet egy kórházhajója, amelyen több mint ezer ágy és 600 orvos fogadja a földrengés áldozatait. A Comfort 272 méter hosszú, 65 ezer tonnás, korszerű műtőkkel. 400 kórházi ágy van rajta a súlyos, 600 a könnyebbek sérültek számára és egy külön 60 fős intenzív osztályt is fenntart az életveszélyes esetekre. A hajónak több napig tartott, amíg megérkezett a helyszínre. Az első két páciens helikopterrel szállították át rá, még ezelőtt, hogy kikötött volna. Az egyik egy kisfiú, a másik egy fiatal ember; mindkettő igen súlyos sérüléseket szenvedett el.  A gyerek szüleinek hollétét nem tudni. A kórházhajónak az Egyesült Államokban kulcsszerepet szánnak a mentésben.

A német közszolgálati televízió (ZDF) kedd esti szolidaritási műsorának nézői összesen több mint 20 millió eurót ajánlottak fel a haiti földrengés áldozatainak és túlélőinek megsegítésére. (A berlini kormány gyorssegélyként 10 millió eurót küldött Port-au-Prince-be.) Angela Merkel kancellár még az este folyamán köszönetet mondott az adakozóknak, emlékeztetve, hogy a humanitárius célt szolgáló adományok összege levonható az adóból.

Sportolók is kivették a részüket a felajánlásból. A német labdarúgó válogatott tagjai 150 ezer eurót, a Borussia Mönchengladbach és a Schalke 04 (két első osztályú futballcsapat) 250 ezer, illetve 100 ezer euróval segíti a földrengés áldozatait. Fél éven belül jótékony célú mérkőzést szerveznek a Bayern München és a tavalyi bajnok Wolfsburg részvételével, a bevétel teljes összegét a haiti rászorulóknak fogják átutalni.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!