szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Január végén eldőlhet, hogy mennyire lesz komoly a decemberi klímacsúcson létrejött nemzetközi megegyezés, azonban egy jogi érvényű megállapodásra még valószínűleg éveket kell várni - mondta el Faragó Tibor, a koppenhágai klímacsúcs magyar tárgyalódelegációjának szakmai koordinátora.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) környezet- és klímapolitikai szakállamtitkára, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért Közhasznú Egyesület által szervezett üzleti reggelin kiemelte: a klímacsúcson részt vevő államoknak idén január 31-ig kell bejelenteniük tényleges vállalásaikat a káros anyag kibocsátás csökkentésére és annak finanszírozására vonatkozóan.

Úgy vélte, a rengeteg politikai és gazdasági ellentét miatt még évekig is eltarthat, mire a világ államai megegyeznek egy egységes egyezmény létrehozásáról a klímaváltozás mérséklése érdekében. Faragó Tibor rámutatott: a koppenhágai klímacsúcs komoly eredményének számít az államok azon megegyezése, hogy  a Föld átlaghőmérséklete nem emelkedhet 2 Celsius foknál nagyobb mértékben az ipari forradalom időszakához képest.

Hiányzó konkrétumok

Barack Obama a koppenhágai csúcson
© AFP
Számos tengerparti ország 1,5 Celsius fokos korlátozást szeretett volna elérni, azonban ehhez rendkívül nagy kibocsátás-csökkentésre volna szükség globális szinten. Faragó Tibor hozzátette: jelenleg 0,7-0,8 Celsius fokkal magasabb a Föld átlaghőmérséklete az ipari forradalom időszakához képest.

A csúcsot lezáró, heves és hosszas viták után elfogadott záródokumentumból kimaradtak viszont a széndioxid-kibocsátás csökkentéséről szóló konkrét ígéretek, amelyeket a résztvevő országok most utólag tehetnek meg január végéig - már ha megteszik.

Faragó Tibor szerint a klímacsúcson ugyanis olyannyira nem találták meg a közös hangot, hogy a legfejlettebb országokat tömörítő G20-ak korábbi találkozóján elfogadott, 2050-ig 50%-os kibocsátás-csökkentésről szóló hosszútávú ígéretet is kivették a koppenhágai záródokumentum legutolsó változatából. Ennek egyik oka Faragó Tibor szerint az lehet, hogy a dinamikusan fejlődő, a világgazdasági folyamatokban egyre nagyobb szerepet játszó országok - például Kína - nem kívánják előre korlátozni növekedési lehetőségeit egy 2050-ig szóló, hosszú távú vállalással.

Vállalatok részvétele

A Koppenhága után - tanulságok és várható trendek, vállalati klímastratégiák címmel megrendezett rendezvényen Takács János, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója bemutatta azt is, hogyan járulhatnak hozzá termékeikkel a vállalatok a klímaváltozás lassításához.

Takács János szerint kormányzati ösztönzőkkel a vásárlókat érdekeltebbé kellene tenni az energiatakarékosabb háztartási gépek vásárlásában, ezáltal a vállalatok is arra törekednének, hogy egyre zöldebb termékeket dobjanak piacra. Elmondta: az Európai Unióban jelenleg 188 millió háztartási gép van, amelyek korszerűre cserélésével évente 20 millió tonna káros anyag kibocsátás-csökkenést lehetne elérni, ami az unió kiotói céljainak 6 százalékát teszi ki.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!