szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem panaszkodhatnak az utánpótlásra a szomáliai kalózok; helyi tisztségviselők és szakemberek egyaránt azt mondják, a fiatalok valósággal tolonganak a kelet-afrikai országban azért, hogy elszegődhessenek tengeri rablónak.

Megfigyelők szerint a kalózok tavaly kiterjesztették tevékenységüket az Ádeni-öböltől távolabb, az Indiai-óceánra, egészen a Seychelle-szigetekig.

"Egyre többen csatlakoznak, ez az egyik oka annak, hogy növekedett a támadások száma" - magyarázza egy kalóz, egy bizonyos Abdi Yare, a tengeri rablások afféle regionális központjaként funkcionáló Hararderében, Mogadishutól 300 kilométerre északra. Tény, hogy a szomáliai kalózok szempontjából eredményes volt az év: jelenleg is 11 hajó van a birtokukban, 270 tengerészt tartanak fogva.

"Nagyjából százan vannak portyán a mieink közül az Ádeni-öbölben és az Indiai-óceánon" - mondja Abdi Yare. "De figyelembe kell venni, hogy a napokban rossz volt az idő; vagyis a kint lévők létszáma nőni fog, ha a szél veszít erejéből" - magyarázza.

"A dologtalan fiatalok egyszerűen hallják a szóbeszédet, hogy a kalózok óriási váltságdíjakat söpörnek be, ennyi elég is, nincs szükség más ösztönzőre" - mondja a part menti Harardere egy köztiszteletnek örvendő polgára. "Virágzik az üzlet. Igazi barátokat szerzel, egy puskalövés nélkül elfoglalsz egy hajót, és néhány hét múlva már kezedben a pénz" - magyarázza lelkesen egy 23 éves kalóznövendék.

Az elmúlt hónapokban másfélszeresére nőtt a kalózokhoz csatlakozó fiatalok száma - mondja Farah Qare, a parányi szomáliai haditengerészeti erők főnöke. Ugyanakkor nehéz megbecsülni a kalózok pontos számát, mert sokan csak egyetlen akció erejéig tartanak velük - teszi hozzá.

Sokan nem tudnak semmit a tengerről, s ha már egy kicsit erősebb a hullámzás, ki sem hajóznak. De ha jobbra fordul az idő, több százan kelnek útra - mondja egy "öreg harcos".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!