szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csütörtökön lemondott Vygaudas Usackas litván külügyminiszter, miután vitába keveredett az államfővel az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos börtönei, valamint a Fehéroroszországhoz fűződő viszony miatt.

Egy parlamenti vizsgálat feltárta, hogy a litván titkosszolgálat 2002 és 2004 között segített a CIA-nak abban, hogy titkos börtönöket működtessen a balti országban. Usackas azt állította, a létesítményeket soha nem használták terrorizmussal gyanúsítottak vallatására. Dalia Grybauskaite államfő megkérdőjelezte az állítás valóságtartalmát. 

A két politikus összekülönbözött külpolitikai kérdésekben is. Usackas keményebb fellépést hirdetett Fehéroroszországgal és tekintélyelvű vezetőjével, Aljakszandr Lukasenkával szemben. 

A külügyminiszter menesztését Dalia Grybauskaite államfő kezdeményezte. Az elnök szerdán javasolta Andrius Kubilius kormányfőnek, hogy mentse fel tisztségéből a külügyi tárca vezetőjét.  Linas Valsis elnöki szóvivő azt mondta, hogy az államfő nem tartja lehetségesnek a távlati együttműködést a külügyminiszterrel, mert már nem bízik benne. Grybauskaite nem tartja megengedhetőnek, hogy a miniszter saját külpolitikát folytasson úgy, hogy nem egyeztet az ország elnökével.

Usackas csütörtökön újságíróknak kijelentette: azt követően döntött távozásáról, hogy mérlegelte a kialakult körülményeket, és figyelembe vette a kormány, az államfő és a parlament lépéseit a válság rendezése érdekében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!