szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az iraki elnök rendszerének megdöntése soha nem volt a célja a brit kormánynak, amely az utolsó percig megpróbálta elkerülni a háborút - állította csütörtöki meghallgatásán a Blair-kormány egykori külügyminisztere.

Az úgynevezett iraki vizsgálóbizottság előtti meghallgatás során Jack Straw kijelentette: London soha nem osztotta azt az 1998 óta érvényes washingtoni álláspontot, hogy Szaddám Huszein rendszerét meg kell dönteni. "Mi Irak leszerelését és az 1441. számú ENSZ-határozat Bagdad általi betartását akartuk elérni. Nem volt célunk sem katonai akciót indítani, sem rendszerváltást előidézni Irakban" - írta a volt

A bizottság tagjai előtt azt hangoztatta, hogy ha ő ellenezte volna az Irak ellen tervezett inváziót, akkor főnöke, Tony Blair miniszterelnök nem tudta volna rábírni a kabinet többi tagját, illetve a londoni alsóházat a katonai fellépésről szóló döntés támogatására. "Ez volt életem legnehezebb döntése" - jelentette ki Straw.

"Azokban a napokban úgy gondoltam, és ma is úgy gondolom, hogy az adott körülmények között a legjobb döntést hoztuk. Soha nem tagadtam meg azt a döntést, és teljes mértékben vállalom érte a felelősséget" - hangoztatta a volt külügyminiszter. Mint hozzátette: sajnálja a háború során kioltott életeket. A felelős személyek azonban az invázió megindítása előtt nem tudhatták, hogy nem helytállóak azok a széles körben elfogadott állítások, miszerint Szaddam Huszein rendszere tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!