szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Moszkva megerősíti a Balti Flottát válaszul azokra a tervekre, hogy Lengyelországban az orosz határ közelébe telepítik az amerikai Patriot típusú amerikai légvédelmi rendszert - közölte csütörtökön a RIA Novosztyi hírügynökségnek a flotta egy magas rangú képviselője.

Elmondta, hogy elsősorban a Balti Flotta vízfelszíni, víz alatti és légvédelmi összetevőit erősítik meg. A hangsúlyt arra helyezik, hogy növeljék a flotta korvett osztályú hajóinak számát, amelyeket nagy pontosságú, nagy hatótávolságú manőverező robotrepülőgépekkel szerelnének fel.

A flotta további erősítésként újabb dízel-tengeralattjárókat kapna korszerűsített, nagy pontosságú rakétarendszerekkel, illetve Lada osztályú tengeralattjárókat.

A Gazeta Wyborcza című  lengyel lap szerdán azt írta, hogy az észak-lengyelországi Morag településen, mintegy hatvan kilométerre az oroszországi Kalinyingrádi területtől, helyezik el a Patriot rakétarendszert. Egy rakétaütegben 4-8 olyan indítóállás van, amely PAC-2 és PAC-3 típusú rakéták indítására alkalmas. Egy ilyen üteget közel egy századnyi katona szolgál ki - írta az újság.

A varsói védelmi minisztérium szóvivője szerdán arról számolt be, hogy a rakétarendszert és az azt kiszolgáló közel száz amerikai katonát ez év áprilisában telepítik új állomáshelyükre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!