szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hatvanas évek második felében Csehszlovákiában pihent és gyógyíttatta magát titokban Ernesto Che Guevara, a híres argentin forradalmár, Fidel Castro kubai államfő egykori harcostársa. Che 1966 márciusától júliusig kelet-német szeretőjével együtt inkognitóban a Prága melletti Ládví községben élt - írta a Mladá Fronta Dnes című legolvasottabb cseh politikai napilap pénteken.

A korral foglalkozó történészek ugyan tudnak a forradalmár csehországi látogatásáról, de annak célja és Che tartózkodási helye eddig ismeretlen volt számukra, illetve sok volt a bizonytalanság körülötte. Ezek az évek Che Guevara életének egyik legnehezebb időszakát jelentik. Állítólag nem akart Csehszlovákiába utazni, de a szeretőjével való néhány hónapos nyugodt együttlét látszata, valamint az orvosi kezelés szükségessége meggyőzték, hogy terveit megváltoztassa - írja a lap. Megjegyzi: a forradalmár erős asztmában szenvedett, s Kongóban, ahol korábban a kubaihoz hasonló forradalom kirobbantásával kísérletezett, nem volt ennek kezelésére megfelelő gyógyszere.   
  
A ládvíi villát, amelyben Che lakott a közeli Kamenica polgármester-helyettese mutatta meg a lapnak. A hatvanas években a ház az csehszlovák állambiztonsági hivatal egyik búvóhelyének számított. Che idegen névvel, és megváltoztatott külsővel lakott a faluban. Szakállát leborotválta, haját rövidre vágta és szemüveget viselt. Csak a legközelebbi barátaival, ismerőseivel érintkezett. A villát az állam 1978-ban eladta. Mai tulajdonosa semmit sem tud arról, milyen célokat szolgált a ház a korábbi évtizedekben. Az idős helyi lakosok azonban még emlékeznek arra, hogy valamikor lakott a faluban "egy kubai". Hogy kiről volt szó, azt most is hitetlenkedve hallgatták.
  
A Mladá Fronta Dnes majdnem egy éven át kutatott Che Guevara tartózkodási helye után. Pontos és megbízható információhoz csak a volt belügyi levéltár anyagainak áttanulmányozása alapján jutottak. A lap "felfedezését", illetve bizonyítékait a hivatásos történészek is elismerik. "A bizonyítékok helytállóak" - állítja Prokop Tomek, a hadtörténeti múzeum szakértője.
  
A történészek szerint Che Guevara háromszor járt a szocialista Csehszlovákiában. Első ízben 1960-ban mint a Fidel Castro vezette hivatalos kubai küldöttség tagja. Másodszor 1965-ben, illetve 1966-ban már titokban. Az 1928-ban Argentínában született marxista forradalmár, gerillavezér 1967-ben Bolíviában vesztette életét, ahol a helyi kormány államellenes tevékenységéért kivégeztette
ek 13:45

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!