szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Útnak indult péntek délben az az egészségügyi mentőcsapat, amelyet a magyar kormány küld Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be, hogy segítséget nyújtson a földrengés sújtotta térségben.

A hattagú mentőcsapatot, amely orvosi felszereléseket, gyógyszereket visz magával, Tatár Attila tűzoltó altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője indította útnak a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság budapesti kiképző bázisáról, miután teherautóra pakolták felszereléseiket és szállítmányukat. A csapat saját ellátására hat napra elegendő élelmiszert és ivóvizet is visz magával. A mentőcsapat tagjai Bécsből különrepülőgéppel, Kanada érintésével más országok csoportjaival közösen érkeznek meg Haitira szombat reggel.  
  
Az OKF főigazgatója a mentőcsapat elindítása előtt hangsúlyozta: a magyar katasztrófavédelemnek nagy a tapasztalata a nemzetközi segítségnyújtásban, a most kiküldött csapat tagjai is több hasonló katasztrófa által sújtott térségben nyújtottak már segítséget.

Haitin múlt kedden rázta meg 7-es erősségű földrengés a fővárost és környékét, a katasztrófának becslések szerint legkevesebb 75 ezer halálos áldozata lehet. Az országban szerdán újabb, 6,1-es erejű földrengés volt. A térségbe Magyarországról eddig a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Református Szeretetszolgálat,  Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma, valamint a Magyarországi Krisna-Tudatú Hívők Közössége küldött segítőket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!