szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság egy húszéves tilalmat feloldva csütörtökön úgy döntött: a vállalatok ezentúl korlátozás nélkül költhetnek választási kampányokra. Barack Obama elnök élesen bírálta a döntést és erőteljes kétpárti választ ígért.

A testület élesen megosztott volt a kérdésben: a jövőbeni kongresszusi és az elnökválasztási kampányok finanszírozását döntően befolyásoló határozatát 5-4 arányú szavazással hozta meg. Az eddigi szabályozás szerint gazdasági társaságok nem pénzelhettek közvetlenül választási hirdetéseket, és a pártok a vállalati adományokat csak adminisztrációs célokra fordíthatták.

A döntés értelmében a cégek ezentúl viszont bármekkora pénzösszeget fordíthatnak olyan reklámokra, amelyek egy-egy jelölt mellett vagy ellen folynak. Továbbra sem utalhatnak át viszont közvetlenül támogatást a jelölteknek. A döntés - amely után a szakszervezetek is szabadabban költhetnek majd a választási reklámokra - valószínűleg ahhoz fog vezetni, hogy óriási pénzek fognak áramlani a kampányokba. Az utóbbi évtizedekben megsokszorozódtak a kampányfinanszírozásra fordított összegek, a 2008-as elnökválasztás során is több rekord megdőlt.

A Legfelsőbb Bíróság döntése vereség a kampányfinanszírozási korlátozás pártolóinak - köztük Barack Obama elnöknek is -, akik azt hangoztatták, hogy gátat kell szabni az érdekcsoportok politikai befolyásának. A tilalom eltörlését üdvözlők viszont azzal érveltek, hogy az eddigi korlátozás szinte a szólásszabadság alkotmányba ütköző korlátozásával ért fel.

A konzervatív bírák úgy ítélték meg, hogy egy túl messzire nyúló korlátozást szüntettek meg, nem lehet korlátozni a politikai véleménynyilvánítás jogát. Kisebbségi véleményében John Paul Stevens bíró viszont úgy foglalt állást: a döntés alááshatja a választott intézmények tisztességét, a demokrácia lényege forog kockán.

A The New York Times úgy értékelte, hogy a Legfelsőbb Bíróság elvi, politikai és gyakorlati földrengést keltett döntésével. A The Washington Post rámutatott: a döntés már a sorsdöntő fontosságú novemberi kongresszusi választások kampányfinanszírozási képletét is alapjaiban át fogja írni, több száz millió dolláros kampányfinanszírozási összegek szabadulhatnak fel a jelöltek mellett vagy ellenében.

Obama azt mondta, nagy győzelmet arattak a bankok, az olajcégek, az egészségbiztosítók és más nagy érdekcsoportok, amelyek naponta érvényesítik erejüket Washingtonban a közemberek hangját elnyomva. A Legfelsőbb Bíróság szerinte zöld utat adott ahhoz, hogy a különböző érdekcsoportok hatalmas pénzeket ömlesszenek a politikába. Kifejtette: mindkét nagy párt kongresszusi vezetőivel egyeztetni fog az ügyben, hogy a döntésre erőteljes válasz szülessen, "a közérdek ennyit megkíván".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!