szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Öt évre felmentette a Világbank a földrengés sújtotta Haitit a nemzetközi pénzintézettel szemben fennálló 38 millió dolláros adóssága törlesztésének kötelezettsége alól – jelentette be a Világbank. Hollandia lakosai pedig több mint 40 millió eurós adományt ajánlottak fel.

A washingtoni székhelyű pénzintézet helyi idő szerint csütörtökön nyilvánosságra hozott közleménye szerint a Világbank azon munkálkodik, hogy a karibi országot teljesen felmentse a tartozás visszafizetése alól.
 
A dokumentum kitért arra, hogy a 38 millió dolláros tartozás Haiti küladósságának mindössze 4 százalékát teszi ki, és nem kellett kamatot fizetni utána a nemzetközi pénzintézetnek. A Világbank 2005 óta egyébként nem folyósít hitelt Haitinak, csak segélyt nyújt számára, amelynek a teljes összege az évek során elérte a 308 millió dollárt. A pénzintézet január 13-án – a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengés másnapján – már közölte, hogy további 100 millió dolláros segélyt nyújt Haitinak, amely a természeti csapás előtt is a nyugati félteke legszegényebb országának számított.
 
Eközben több mint negyvenmillió eurónyi adományt ajánlottak fel Hollandia lakosai televíziós és rádióműsorokban a haiti földrengés károsultjainak javára - közölték a jótékonysági műsorok szervezői. Bert Koenders fejlesztési miniszter közölte, hogy a holland állam ugyanakkora összeggel egészíti ki az adományokat, mint amennyit az állampolgárok felajánlottak. Az adománygyűjtő műsorokban tucatnyi holland tévé- és rádiócsatorna vett részt.

Az állampolgárokat arra kérték, hogy telefonon ajánljanak fel pénzt a természeti csapás túlélőinek. A felhívásokat csütörtök reggel a rádióban kezdték sugározni, a nap pedig egész estét betöltő adománygyűjtő tévéműsorral zárult. A kamerák előtt piros színű, "Segíts Haitin" feliratú pólót viselő hírességek fogadták a polgárok telefonhívásait, akik összesen közel 41,3 millió euró befizetésére tettek ígéretet. A műsorban részt vett Jan Peter Balkenende holland kormányfő is.

Haitin megkezdik a megrongálódott és életveszélyessé vált épületek lerombolását pénteken a fővárosnak, Port-au-Prince-nek abban a részében, amelyet a földrengés a leginkább sújtott. A kereskedőket felszólították, hogy üzletüket ürítsék ki – közölte Maxime Lundy, a rendfenntartó erők egyik tagja. A hatóságok már nem győzik erővel, hogy a területet éjjel-nappal őrizzék. Csütörtökön a rendőrök a területen hat fosztogatót fogtak el.

Haitit január 12-én rázta meg a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengés, amely legalább 80 ezer halálos áldozatot követelt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olaszország fehér foltja: Szardínia szigetén feloldják a járványkorlátozások többségét

Olaszország fehér foltja: Szardínia szigetén feloldják a járványkorlátozások többségét

Nyolcvanezer forintot kapnak a hétvégén is oltó orvosok

Nyolcvanezer forintot kapnak a hétvégén is oltó orvosok

Újabb konkurenciát ad a Facebook a TikToknak, elkészült a Bars

Újabb konkurenciát ad a Facebook a TikToknak, elkészült a Bars