szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön bejelentette: kormánya szigorít a nagybankok működési keretein, korlátozza a méretüket és bizonyos kereskedelmi tevékenységüket. Egy Wall Street-i pénzügyi lobbicsoport a bejelentés után máris tiltakozott a lépések ellen.

"Készen állok arra, hogy felvegyem a harcot a Wall Streettel" - jelentette ki Obama, amikor körvonalazta, milyen szigorításokkal igyekszik megakadályozni, hogy a megabankok felelőtlen kockázatvállalásukkal esetleg ismét válságba sodorják a pénzügyi rendszert.

Közölte: szó sem lehet arról, hogy a bankok visszatérjenek ahhoz a gyakorlathoz, amely a 2008-as krízist előidézte. Az elnök azt mondta, hogy bár a pénzügyi rendszer ma lényegesen erősebb, mint egy éve volt, még mindig ugyanazok a szabályok érvényesek, amelyek miatt a rendszer csaknem összeomlott.

Limitálná a bankok méretét

Ellenzik Obama terveit a tőzsdeguruk
© AFP
Az elnök megerősítette, hogy egyetlen pénzintézet kezében sem lehet a biztosított betétállomány 10 százalékánál nagyobb hányad. Az Obama-kormány a bankok méretének limitálása mellett az úgynevezett saját számlás (a bankok saját kereteiből folytatott) kereskedéseket is korlátozni fogja. Ezenkívül meg fogják tiltani a kereskedelmi bankoknak, illetve a bankokat tulajdonló intézeteknek, hogy fedezeti és kockázatitőke-alapokat birtokoljanak vagy azoknál befektetéseket hajtsanak végre.

Kifejtette: csak eltökéltebbé teszi őt a banki szabályozás szigorítását illetően az, hogy látja, a reform ellen küzdő egyes bankok visszatérnek a régi gyakorlathoz. Elmondta: a bankok rekord nagyságú profitokat könyvelnek el, miközben azt állítják, nincs több pénzük a kisvállalatok hitelezésére, nem képesek leszorítani a hitelkártyák esetében a törlesztési kamatokat és nem tudják visszafizetni a szövetségi segélyeket. "Pontosan ez a fajta felelőtlenség teszi egyértelműen szükségessé a reformot" - mondta.

Populista irány Obamától?

A pénzügyi szabályozási rendszer reformját célzó bejelentett lépések a kongresszus jóváhagyását igénylik. Egyes megfigyelők úgy értékelik: Obama meg akarja mutatni, hogy egyetért a Wall Street ellen irányuló közfelháborodással és érdemi lépéseket tesz az ügyben, különösen azután, hogy a keddi massachusettsi szenátorválasztáson a Demokrata Párt megalázó vereséget szenvedett, a folytatódó magas munkanélküliség és a gazdasági nehézségek miatt kiábrándult választók a republikánus jelöltnek szavaztak bizalmat a hagyományosan demokrata államban.

A pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó cégek érdekeit képviselő SIFMA Wall Street-i lobbicsoport Obama bejelentése után egy órával úgy foglalt állást: a pénzügyi rendszert fenyegető kockázatok csökkentésére rossz módszer a banki kockázatvállalás korlátozása. A SIFMA szerint nem a bankok növekedésének és tevékenységének önkényes korlátozásával kellene a rendszerkockázatokat mérsékelni, hanem azzal, amit a kormány eredetileg javasolt, a szabályozási keretek szigorúbb ellenőrzésével.

Kétkedéssel fogadta a piac

Növekvő rendszerkockázatok?
© AFP
A bankszektor szereplőinek többsége ellenségesen, kétkedéssel reagált Obama bejelentésére, egyesek szerint az elnök téves, populista politikát folytat. Christian Cooper, az RBC Capital Markets befektetési bank kamatpolitikai elemzője szerint Obama tervével az a gond, hogy nagyarányú tőkekiáramlás lesz a bankok felügyelete alól a "vadnyugati mentalitású" szférába, és a Fehér Ház ezzel teremt igazán rendszerkockázatot.

Ralph Fogel befektetési szakértő szerint a bejelentett lépések óriási hatással lesznek a nagy brókercégekre; ha azok felhagynak a saját számlás kereskedéssel, ez likviditáshiányt fog okozni a piacon, a Wall Street-i kereskedés egész szerkezete megváltozik.

Stephen Hess, a washingtoni Brooking Intézet főmunkatársa úgy érzi, Obama populista irányt vett, meg akar szabadulni attól a látszattól, hogy a kormány inkább a nagybankoknak segít az emberek helyett, hiszen a szövetségi segélyből korábban megmentett bankok vezetői óriási jutalmakat kapnak, miközben 10 százalékos a munkanélküliség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Apró erősödéssel nyitott a forint

Apró erősödéssel nyitott a forint

Már a svéd egészségügyi hatóságok is szigorúbb ajánlásokat fogalmaztak meg

Már a svéd egészségügyi hatóságok is szigorúbb ajánlásokat fogalmaztak meg

Nyissa meg a YouTube-ot a mobilján, öt új funkciót is talál benne

Nyissa meg a YouTube-ot a mobilján, öt új funkciót is talál benne