szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az afganisztáni háború tárgyalásos rendezésének lehetőségét vetette fel két amerikai katonai parancsnok hétfői londoni nyilatkozataiban; szerintük a tálib felkelők bevonhatók a rendezési folyamatba.

Stanley  McChrystal tábornok, az afganisztáni NATO-erők parancsnoka a Financial Timesnak egyenesen azt mondta: katonaként úgy véli, hogy "már eleget harcoltunk". A tábornok - aki a csütörtöki nagyszabású londoni Afganisztán-konferencia előtt nyilatkozott a vezető londoni gazdasági-politikai napilapnak - közölte: reményei szerint a 30 ezer fősre tervezett amerikai csapaterősítés az idén jelentős előrelépést eredményez a hadszíntéren.

McChrystal szerint az erősítéssel létrehozható egy biztonságossá tett területsáv, amely a tálibok déli erősségeitől Kabulig terjed. Ennek célja a felkelés meggyengítése olyan mértékben, hogy a tálibok vezetői belemenjenek valamilyen rendezésbe az afgán kormánnyal. Arra a kérdésre, hogy elfogadhatónak tartaná-e tálib vezetők részvételét Afganisztán kormányában, az amerikai parancsnok úgy fogalmazott: szerepet kaphat bárki, aki "a jövőre és nem a múltra összpontosítja figyelmét". 

David Petraeus tábornok, az Egyesült Államok középső parancsnokságának vezetője a hétfői The Timesnak kijelentette: máris sok tálib keresi meg minden héten az amerikai erőket, a NATO-t vagy az afgán hadsereget tárgyalási, sőt esetenként fegyverletételi szándékkal. Petraeus lehetségesnek nevezte a tárgyalásokat a tálibok, illetve más felkelők vezetői és az afgán kormány magas rangú tagjai között, esetleg pakisztáni illetékesek részvételével. A tábornok hozzátette ugyanakkor: nem gondolja, hogy az afganisztáni csapaterősítéssel ugyanolyan gyorsan csökkenthető lenne az erőszakos cselekmények száma, mint Irakban.

A The Times felidézi, hogy az Irakba 2007-ben kivezényelt 30 ezer fős amerikai erősítés harcba vetésével "drámai" mértékben csökkent az erőszakos akciók gyakorisága az arab országban. A laphoz eljutott a csütörtöki londoni Afganisztán-konferencia zárnyilatkozatának egy kiszivárogtatott előzetes tervezete. Eszerint "megbecsült helye lesz a társadalomban" minden afgánnak, aki megszakítja a kapcsolatot az al-Kaidával és más terrorcsoportokkal.

A The Times által látott tervezet szerint az afganisztáni megbékélés anyagi hátterét egy Béke- és Beilleszkedési Alap nevű pénzügyi konstrukció teremtené meg, amelynek fő adományozói között lenne az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Japán. A brit lap ezt a kezdeményezést úgy értelmezi, hogy a londoni konferencia részvevői több százmillió font kenőpénzzel próbálják lefizetni a felkelés vezetőit abban a reményben, hogy azok felhagynak a fegyveres harccal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!