szerző:
hvg.hu

Az egy évvel ezelőtti megválasztása után sztárként üdvözölt Barack Obama hazai népszerűsége mára valódi mélypontra jutott. Sorozatos belpolitikai kudarcai után úgy tűnik, a jövőben szakítania kell eddigi szerepével.

A Gallup legfrissebb felmérése szerint az amerikaiaknak már csak kevesebb, mint fele látja pozitívnak Obama eddigi teljesítményét, ami hatalmas zuhanás a megválasztása utáni közel 70 százalékhoz képest. Bár az elemzők szerint az amerikai elnökök „tetszési indexe” kormányzásuk második évében kevés kivétellel szinte mindig esik, Obama esetében a ciklikusság mellett szerepet játszott az is, hogy választási ígéreteiből csak kevés látszik megvalósulni.

„Az amerikai közvélemény kezd erősen kiábrándulni Obamából, részben azért, mert túl sokat ígért, és azt nem tudta betartani” - festi le a helyzetet Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet főmunkatársa, a Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatóhelyettese. „Mára a korábbi sztárstátusz is megváltozott.”

Merre tovább?
© AFP
Tavaly január óta az elnök számára valószínűleg az elmúlt hét eseményei jelenthették a legnagyobb fejfájást. Bár a demokraták tavaly ősszel Virginia és New Jersey  kormányzóválasztását is elbukták, a legnagyobb sokk mégis kedden érte a pártot Massachusettsben. Az ottani választók Scott Brown személyében ugyanis egy republikánusnak szavazták meg a néhai Edward M. Kennedy halála után megüresedett szenátori széket, amellyel több évtizednyi demokrata dominanciának vetettek véget az államban.

A vereség Magyarics Tamás szerint több okra is visszavezethető: amellett, hogy a demokrata kampány szervezői elbízták magukat és garanciának vették a sikert, jelöltjük, Martha Coakley nem volt eléggé átütő személyiség, ráadásul a republikánusok jelentős összegeket fordítottak a kampányra, ami a szavazók számára „láthatóbbá tette” Brownt. A választási kudarcban a szakértő szerint szerepet játszott az is, hogy az Obamából kiábrándult független szavazók jelentős része elpártolt a demokratáktól.

Ismét együtt dolgoznak
A massachusettsi választáson aratott republikánus győzelem után az amerikai elnök újraéleszti választási csapatát, hogy a Demokrata Párt minél kisebb veszteséget szenvedjen a novemberi kongresszusi választásokon - írta a vasárnapi The New York Times. Obama elrendelte a Demokrata Párt választási politikájának felülvizsgálatát, és már fel is kérte a 2008-as elnökválasztáson nagy sikert arató kampányának egykori menedzserét, David Plouffe-t, hogy felügyelje a képviselőházi, a szenátusi és a kormányzói mandátumokért folyó küzdelmet. Tovább

Lehetséges stratégiák (Oldaltörés)

A választói kiábránduláshoz az is hozzájárult, hogy az elnök egészségügyi reformtervezete az eredeti, ambiciózus célkitűzésekhez képest „felhígult”, és számos területen - például az abortusz társadalombiztosítási finanszírozásának, illetve a tehetős rétegek teherviselésének kérdésében - kompromisszumokat hozott. Többek között ennek is köszönhetően megcsappant a demokrata szavazói bázis, illetve a demokrata törzsszavazók támogatása.

A massachusettsi bukással a reformtervezet megvalósulása bizonytalanná vált, Scott Brown republikánus szenátor megválasztásával ugyanis a demokraták elveszítik 60 fős "szupertöbbségüket" a szövetségi törvényhozás felsőházában. A belpolitikai folyamatokat ismerők egy része szerint a három időközi választás elveszítése előre jelezheti, hogy a demokraták nem sok jóra számíthatnak majd a novemberi félidős kongresszusi választásokon sem.

Csökkenő népszerűség
© AFP
Mit tehet Obama ebben a helyzetben?  Magyarics Tamás szerint megpróbálhatja visszaszerezni a kiábrándult baloldali szavazókat - ezen belül többek között az afroamerikai választókat - azzal, hogy keményebben lép fel a nagyvállalatokkal, bankokkal szemben. Ebbe a sokak által populistának bélyegzett irányba mutat az elnök legutóbbi terve is, amely szerint a bankok méretének, tevékenységének korlátozásával meg szeretné akadályozni, hogy megismétlődhessen a 2008 őszén kirobbant pénzügyi válság.

Obama akár folytathatja eddigi középutas belpolitikáját is, amellyel a Külügyi Intézet szakértője szerint mérsékelt reformok járhatnak csak együtt. Mindenesetre az elnöknek a bevándorlási politika és az oktatás területét érintő terveit várhatóan még 2010 végéig át kell vinnie a szenátuson, a republikánusok egyre erősebb térnyerésének köszönhetően ugyanis ezután jelentősen lelassulhat a reformfolyamat.

Az Obama lehetőségeit elemző lapok és szakértők szerint annyi bizonyosnak tűnik, hogy az elnöknek szakítania kell eddigi, pártokon felül álló szerepével és zárnia kell a demokraták sorait, ezzel viszont belesimulhat az amerikai „átlagelnökök” sorába.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ha lejárt a személyije, ma és holnap kaphat újat

Ha lejárt a személyije, ma és holnap kaphat újat

Előkerült Borkai Zsolt, ő is leszavazott

Előkerült Borkai Zsolt, ő is leszavazott

Kormányon marad a Jog és Igazságosság Lengyelországban

Kormányon marad a Jog és Igazságosság Lengyelországban

Továbbra is óriási a választókedv – 2,1 millióan szavaztak 13 óráig

Továbbra is óriási a választókedv – 2,1 millióan szavaztak 13 óráig

Tilos a szavazólapot lefotózni – na mit fényképezett le Berki Krisztián?

Tilos a szavazólapot lefotózni – na mit fényképezett le Berki Krisztián?

És Donald Trump tényleg betáncolt a Katona József Színházba

És Donald Trump tényleg betáncolt a Katona József Színházba