szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A globális pénzügyi rendszerek átalakításáról szóló viták kerülhetnek a ma megnyílt davosi 40. Világgazdasági Fórum középpontjába.

Fogadás balról
© AP
A svájci városban zajló csúcs jó néhány ülésén várható „összecsapás” a bankok képviselői és a jogszabályokért felelős szervezetek vezetői között - írja a BBC.

Két évvel ezelőtt még a bankárok és a cégvezetők domináltak a 2500 üzletember és politikus részvételével zajló alpesi tanácskozáson, ám tavaly a bankárok többsége a válság kirobbanása utáni tűzoltás miatt otthon maradt. Mindenki a válság okait kutatta, illetve a kilábalás lehetőségeit latolgatta - idézi fel a 2009-es találkozót a BBC.

Reformtervek a középpontban

Schwab: "van élet a recesszió után"
© AP
Idén visszatérnek Davosba a bankárok, de a fő téma már a reform és az átalakítás lesz, amelyről a hatóságok képviselői, a politikusok és a központi bankok vezetői tárgyalnak majd.

Bár sokak szerint minden újítás a bankok nyereségét növeli, a pénzintézetek képviselői elfogadják a tényt, hogy szükség van a jelenlegi rendszer átalakítására - írja a BBC. Igaz, óva intenek a túlzott szabályozástól is, amely alááshatná a gazdasági recesszióból történő kilábalás sikerét.

Klaus Schwab, a davosi Világgazdasági Fórum intézményét kiötlő és megalapító közgazdász azonban optimista, szerinte van élet a recesszió után - írja a CNN. Az idei rendezvény résztvevői szerinte elkötelezettek a változtatás mellett, részben azért, mert számos elemző és szakértő szerint a világgazdaság közelmúltbeli megerősödése - beleértve például Nagy-Britannia gazdaságának felélénkülését - törékeny lehet és könnyen előfordulhat, hogy a kilábalás helyett újabb mélypont következik.

Rossz hírrel indultak
Kedden holtan találtak rá a davosi csúcs  biztonsági vezetőjére - adta hírül a Reuters. Tovább
Ezt észben tartva Schwab az idei fórum mantráját idézi, amely a világgazdaság "újragondolásáról, újratervezéséről és újjáépítéséről" szól. Az újragondolás esetében az értékekről van szó, az újratervezés a pénzügyi rendszerekre vonatkozik, az újjáépítés pedig az intézményekre terjedhet ki - idézi a CNN a közgazdászt.

Már a létszámot is bővítenék

Alapos előkészületek Davosban
© AP
A válság után kezd visszatérni a bizalom az üzleti világba, a cégvezetők már tervezgetik a létszámbővítést - olvasható ki a PricewaterhouseCoopers (PwC) tanácsadó cég felméréséből, amelynek megjelenését a davosi esemény megnyitására időzítették. 

A felmérés szerint az 59 országban megkérdezett 1200 vállalatvezető 39 százaléka bővíteni akarja a létszámot az idén. Igaz, 25 százalék még további leépítést tervez, de ez jócskán elmarad attól, hogy tavaly a megkérdezettek még fele csökkentette a dolgozói létszámot.

A PwC elemzői szerint a vállalatvezetők most sokkal optimistábbak, de még mindig igen nagy az óvatosság, ami jórészt attól is függ, hogy hol működik az adott cég. A fejlődő országokban sokkal bátrabban lehet tervezni, mint a fejlett országokban. Ezért a létszámbővítési tervek elsősorban azokra a cégekre jellemzőek, amelyek valamelyik feltörekvő országban tevékenykednek, mert ott a legerőteljesebb a gazdasági növekedés, és a bérek alacsonyabbak. A fejlett országokban viszont sokkal visszafogottabbak a növekedési kilátások a PwC szerint.

Mindamellett a vállalatvezetők 81 százaléka bizakodó a következő egy év bevételeinek alakulását illetően, míg egy évvel ezelőtt arányuk még csak 64 százalék volt. Nagyon bizakodónak nevezte magát 31 százalék, 10 százalékponttal több az egy évvel korábbinál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!