szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Iránban felakasztottak csütörtökön két embert, miután halálra ítélték őket kormányellenes tüntetésen való részvételért - jelentette az Irna hivatalos hírügynökség.

Velük együtt eddig összesen 11 embert ítéltek halálra, mert részt vettek valamely demonstráción. Ők az első kivégzettek. Mahmúd Ahmadinezsád elnök júniusi újjáválasztása a csalás gyanúja miatt erőszakos tüntetések hullámát, az ország 30 éve legnagyobb belpolitikai válságát váltotta ki.

A 11 embert az iszlám hatalom megdöntésére tett kísérletért, fegyveres bűnszervezethez való tartozásért és azért ítélték halálra, mert moharebnek, vagyis Isten ellenségének tekintik őket. A két kivégzett egyike egy monarchista szervezethez, a másik pedig a Népi Mudzsahedek Szervezete ellenzéki csoporthoz tartozott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!