szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrormerényletek értelmi szerzőjét, Halid Sejk Mohammedet bíróság elé állítják, és valószínűleg kivégzik - közölte vasárnap a CNN egyik műsorában Robert Gibbs fehér házi szóvivő.

Robert Gibbs fehér házi szóvivő azonban nem erősítette meg azokat a beszámolókat, amelyek szerint mégsem New Yorkban rendeznék meg a pert. Az eredeti tervek szerint a bírósági tárgyalást a terroristák által romba döntött Világkereskedelmi Központ egykori ikertornyainak a tőszomszédságában tartanák meg. Ezt az elképzelést azonban Michael Bloomberg New York-i polgármester és az amerikai nagyváros számos vezetője ellenzi. Érvelésük szerint a feltehetően több évig elhúzódó eljárás évente több mint 200 millió dollárjába kerülne a városnak.

A városrész lakói sem fogadnák szívesen a folyamatos készültséget, ezenkívül az egész város biztonságát meg kellene erősíteni az esetleges újabb terrortámadásokkal szemben. Gibbs a televíziós műsorban közölte, hogy a kormányzat egyelőre  tárgyal a New York-i városvezetéssel, és megérti aggodalmaikat. 
   
Eric Holder igazságügy-miniszter tavaly novemberben jelentette be, hogy polgári bíróság elé állítják a terroristát és négy társát, sorsukról nem katonai törvényszék fog dönteni. Akkor született döntés a New York-i helyszínről is. 
   
Ezzel azonban korántsem ért egyet mindenki, konzervatív szenátorok szerint  a terroristákat ellenséges harcosokként a szigorúbb és zártabb katonai bírósági eljárás során kellene elítélni. Érvelésük szerint egy amerikai szövetségi polgári eljárás módot adna a szélsőségeseknek, hogy azt kirakatperré változtatva a világ nyilvánossága előtt magasztalják tettüket és újabb harcosokat állítsanak a terrorizmus oldalára.    
   
Mitch McConnell republikánus párti szenátor ugyancsak a CNN-nek nyilatkozva úgy vélte: katonai bíróságnak kellene eljárnia a terroristák ügyében és - szerinte - a legalkalmasabb helyszín a guantánamói támaszpont lenne. Jóslata szerint a demokrata párti politikusok közül is sokan a republikánusok mögé sorakoznának fel ebben a kérdésben.  
    
Bloomberg polgármester is azon a véleményen van, hogy a tárgyalást egy katonai bázison folytassák le, de semmiképpen sem Manhattanben.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hrutka János a Gulácsi-kiállásról: Így születnek hősök, példaképek, a pályán és a pályán kívül

Hrutka János a Gulácsi-kiállásról: Így születnek hősök, példaképek, a pályán és a pályán kívül

Koronavírus: 4385 új fertőzöttet találtak, december közepe óta nem volt ennyi

Koronavírus: 4385 új fertőzöttet találtak, december közepe óta nem volt ennyi

Izraelben engedélyezték, hogy a be nem oltottak adatait átadják a hatóságoknak

Izraelben engedélyezték, hogy a be nem oltottak adatait átadják a hatóságoknak