szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Lengyelországban nem oltanak az új típusú influenza kivédésére, ezért az ügyészség nyomozást indított az egészségügyi miniszter ellen.

Büntetőfeljelentést tett december elején Ewa Kopacz egészségügyi miniszter ellen az emberi jogok lengyel szószólója, Janusz Kochanowski. Szerinte a tárcavezető veszélyezteti a lakosság egészségét azzal, hogy nem szervezte meg a H1N1 influenzavírus elleni oltást. Hogy a tavasztól ismét független, ám egyelőre még a kormány, konkrétan az igazságügyi miniszter által irányított ügyészség meddig megy el az eljárásban, nem tudni. A hivatására nézve orvos Kopacz mindenesetre tartja magát álláspontjához, hogy csak olyan gyártótól vásároljanak, amelyik teljes jogi és orvosi felelősséget vállal az influenza elleni vakcina hatásosságáért és az esetleges mellékhatások következményeiért. Ilyen szállítót nem találtak, ezért nincs oltás – mondta a miniszter.

Donald Tusk kormányfő teljes mellszélességgel támogatja Kopaczot, bár elismeri, oltásügyben nem kis nyomás nehezedik kabinetjére. Annál is inkább, mivel többen is felvetették, hogy valójában azért nem szervezték meg a lengyelek oltását, mert Varsónak egyszerűen nincs rá pénze, illetve, ha előteremtették volna a szükséges összeget, nem találtak volna elegendő mennyiségű oltóanyagot a nemzetközi piacon. Ez utóbbi indokot cáfolni látszanak az utóbbi hetek hírei, amelyek szerint a franciák, a svédek, a németek és mások ősszel túlbiztosították magukat oltóanyagból, és most szívesen megszabadulnának fölösleges készleteiktől. Egy újsághír szerint Marek Twardowski egészségügyi miniszterhelyettes a magyar Omninvesttel is tárgyalt, és arra biztatta, hogy vakcináját engedélyeztesse Lengyelországban, de ilyen kérelem nem érkezett az ottani illetékes hivatalba. Szárnyra kaptak olyan értesülések is, hogy azért nem vesz a kormány oltóanyagot, mert hónapokig tartana, amíg elkészülnének a lengyelül feliratozott oltóanyagdobozok és betegtájékoztatók.

A kormánynak egyelőre nemigen kell magyarázkodnia, mert a közvélemény nem követeli hangosan az oltást. Egy november végi felmérés szerint csak a megkérdezettek egyharmada mondta, hogy kellene oltani, majdnem ugyanennyien a miniszterrel értettek egyet, a többiek pedig nem tudtak válaszolni. Az orvosok kétharmada nem akarná magát beoltatni. Ezen az sem változtatott, hogy egy kis vidéki kórházban, Swietochlowicében négy orvos és két ápolónő kapta el a betegséget egy pácienstől.

A tisztiorvosi hivatal az oltás szorgalmazása helyett felhívásokban óvja a lakosságot a túlzott riadalomtól, és higiéniai, öltözködési, étkezési tanácsokkal segít az embereknek. Karácsony előtt maga az országos tiszti főorvos fogalmazott különlevelet a katolikus egyháznak, arra kérve a papokat, hogy áldoztatáskor ne a hívek szájába tegyék, hanem a kezükbe adják az ostyát (a hagyományokhoz ragaszkodó lengyelek nem szeretik ezt a megengedett, de modernkedésnek tartott módszert), legyenek óvatosak a szenteltvízszórással, a mise után pedig egymás átölelése és kézfogás helyett testi érintkezés nélkül mutassák egymásnak a hívők a béke jelét. Lengyel lapok szerint az ajánlásokat a tisztelendő atyák nem veszik túl komolyan, túlzottnak tartván az efféle óvintézkedéseket.

Az ombudsman azonban nem adja fel, egy ideje már az oltóanyaggyártókkal folytatott tárgyalások iratait is követeli, melyeket eddig üzleti titokra hivatkozva nem adtak át neki. Közben karácsony másnapján kiadott közleményében Kochanowski a sors iróniájának nevezte, hogy a jelek szerint ő maga is megbetegedett az új típusú influenzában, miközben az egész lakosság érdekében igyekezett fellépni. A miniszter erre gúnyosan úgy reagált, hogy ez a betegség sajátos változata lehet, mert Kochanowski úr egyáltalán nem tűnik legyengültnek, továbbra is ontja az interjúkat.

Kopacz, akire az ombudsman feljelentése nyomán ügyészségi kihallgatás vár, egyben azt is közölte, jó lesz, ha a jogvégzett jogőr szem előtt tartja a büntető törvénykönyv azon paragrafusát, amely szerint bűncselekményt követ el, aki jogszerűtlenül megzavarja valamely közigazgatási szerv működését.

Mindeközben 2009 végéig hivatalos adatok szerint 135 halálos áldozata volt az új típusú influenzának Lengyelországban, és bár a járvány terjedése lassulni látszik, az év első napjaiban is újabb megbetegedéseket jeleztek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!