szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kim Dzsong Il, Észak-Korea elsőszámú vezetője megerősítette: az az óhaja, hogy tegyék atommentes övezetté a Koreai-félszigetet.

Kim ezt a Phenjanba látogató Vang Csia-zsuj magas rangú kínai  pártvezetőnek mondta megbeszélésükön - jelentette kedden a Hszinhua kínai hírügynökség. Kim említést tett arról a hathatalmi tárgyalásról is, amelyet öt ország - az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Japán és Dél-Korea - kezdett vele azzal a céllal, hogy rávegye Phenjant: bizonyos gazdasági ösztönzőkért és segítségnyújtásért cserében tegyen le  arról, hogy atomfegyvert fejleszt ki. Észak-Korea tavaly fordított hátat a megbeszéléseknek, mert nehezményezte, hogy egy nagy hatótávolságú rakétával végzett kísérletét a nemzetközi közösség elítélte. 

Egyes elemzők Kim mostani megnyilvánulását bátorítónak tartják abból a szempontból, hogy Phenjan hajlandó lesz folytatni az egyezkedéseket a vele tárgyaló hatalmakkal. A kínai illetékessel folytatott beszélgetésén elhangzottak részleteiben azonban egyelőre nem ismeretesek. A KCNA észak-koreai hírügynökség a nap folyamán jelentette, hogy Kim vendége Hu Csin-tao kínai elnök szóbeli üzenetét adta át neki, az észak-koreai vezető pedig  megkérte  Vang Csia-zsujt - aki már máskor is járt nála - hogy továbbítsa az ő válaszüzenetét a kínai államfőnek. A két üzenet tartalma nem ismeretes.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Leváltották az észak-koreai pénzreform „atyját”

Leváltották az észak-koreai nemzeti valuta újraértékelésének végrehajtásáért felelős pártfunkcionáriust Phenjanban, miután a "reform" nyomán áruhiány keletkezett és zavargások törtek ki az országban - jelentették szerdán dél-koreai források.

hvg.hu Világ

Észak-Korea a hajózástilalmi övezetre nyitott tüzet

Az észak-koreai tüzérség a hajózástilalmi övezetre nyitott tüzet szerdán, egy nappal azután, hogy Phenjan két ilyen körzetet jelölt ki a vitatott határon Dél-Koreával, s a Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentése szerint a déli erők ugyancsak sortűzzel válaszoltak.

A kockaház a második legkeresettebb ingatlantípus ma Magyarországon

A kockaház a második legkeresettebb ingatlantípus ma Magyarországon

A nemzetbiztonsági bizottság beidézte Palkovics Lászlót a kínai egyetem miatt

A nemzetbiztonsági bizottság beidézte Palkovics Lászlót a kínai egyetem miatt

Épülnek a teraszok, kikerültek az asztalok - így készül a nyitásra az éledező Budapest

Épülnek a teraszok, kikerültek az asztalok - így készül a nyitásra az éledező Budapest