szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szóbeli üzenetet és ajándékot küldött Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőnek, akinek országát a nemzetközi közösség megpróbálja rábeszélni az atomprogramjáról korábban folytatott hatoldalú tárgyalások felújítására.

A KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség szerint az üzenetet és a dél-koreai ENSZ-főtitkár ajándékát Lynn Pascoe politikai ügyekben felelős ENSZ-főtitkárhelyettes adta át csütörtökön Phenjanban Kim Jong Namnak, a második számú észak-koreai vezetőnek, a Legfelsőbb Népi Gyűlés elnöksége elnökének. A hírügynökség nem közölt részleteket az üzenetből, amelyet az ajándékkal együtt később továbbítottak Kim Dzsong Ilnek. Pascoe négynapos látogatáson tartózkodik a sztálinista vezetésű országban, útja pénteken ér véget.

Eközben  Kim Kje Gvan, Észak-Korea nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalója csütörtökön már a harmadik egymást követő napon tárgyalt kínai kollégájával Pekingben a megbeszélések felújításáról. A diplomáciai nagyüzem olyan reményt kelt, hogy sikerül áttörést elérni a hathatalmi párbeszéd felújítását illetően. 

A nemzetközi közösség azon fáradozik, hogy Észak-Korea térjen vissza az atomprogramja felszámolásáról 2003-ban kezdett és azóta többször megszakadt hathatalmi tárgyalásokhoz. Ezeken Észak-Koreán kívül Dél-Korea, az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Japán vesz részt. Phenjan - közlése szerint - hajlandó visszatérni a tárgyalóasztalhoz, de csak ha előbb feloldják az ellene érvényben tartott büntetőintézkedéseket, és az Egyesült Államok békeszerződést köt vele.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Súlyos gégegyulladásban szenved Kim Dzsong Il

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető súlyos gégegyulladásban szenved, ami vélhetően annak tudható be, hogy rengeteget dohányzik és nagy mennyiségben fogyaszt alkoholt - jelentette szerdán egy szöuli rádióállomás.

hvg.hu Világ

Konferenciatermekkel felszerelt luxusvonatokon utazik Kim Dzsong Il

Konferenciatermekkel, hálószobákkal és modern kommunikációs eszközökkel felszerelt luxusvonatokon járja az országot Kim Dzsong Il észak-koreai diktátor, aki közismerten elzárkózik a légi közlekedéstől - tudósít a Csoszun Ilbo dél-koreai lap hétfői száma.

hvg.hu Világ

"Bill Clinton egy ál-Kim Dzsong Illel találkozott"

Bill Clinton volt amerikai elnök augusztusi észak-koreai útján talán nem is az ország igazi vezetőjével, hanem annak tökéletes hasonmásával, egy ál-Kim Dzsong Illel találkozott - írta egy japán szakértő véleménye alapján a Christian Science Monitor című amerikai lap.

Radar360: Nyitnak az iskolák, szuperligát indítanak a nagy fociklubok

Radar360: Nyitnak az iskolák, szuperligát indítanak a nagy fociklubok

Uniós oltalom alá vették a budaörsi őszibarackot

Uniós oltalom alá vették a budaörsi őszibarackot

Harry herceg a tervezettnél később utazhat vissza Kaliforniába

Harry herceg a tervezettnél később utazhat vissza Kaliforniába