szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fatvát (vallásjogi határozatot) bocsátott a testszkennerek ellen egy amerikai muszlim csoport, megtiltva a vallás követőinek, hogy a repülőtereken alávessék magukat a berendezéssel elvégzendő ellenőrzésnek - adta hírül pénteken a Detroit Free Press internetes kiadása.

Az Észak-amerikai Fikh Tanács nevű, az Indiana állambeli Plainville-ben székelő kánonjogi testület által kibocsátott fatva leszögezi, hogy a testszkenneren való áthaladás sérti az iszlámnak a szerénységre vonatkozó előírásait. (A fikh a mohamedán vallási törvény, a saría tudománya.)
   
"Az iszlám tanításainak egyértelmű megsértése, hogy egy férfit vagy egy nőt egy másik férfi vagy egy nő meztelenül lásson - mondja ki a fatva. - Az iszlámnak hangsúlyos eleme a haja (szerénység), és a hit részének tekinti azt. A Korán azt parancsolja a hívőknek, férfiaknak és nőknek egyaránt, hogy takarják el nemi szervüket."
   
A határozat megnehezítheti a potenciális terroristák kiszűrésére irányuló erőfeszítéseket. A karácsonyi merényletkísérlet nyomán, amelyet egy nigériai muszlim férfi próbált elkövetni egy Detroitba tartó repülőgép fedélzetén, számos amerikai repülőtér úgy döntött, hogy testszkennerek segítségével próbálja felderíteni a terroristák testére erősített veszélyes anyagokat.
   
Az Egyesült Államokban 19 reptéren 40 ilyen berendezést állítottak üzembe, s a hatóságok további 450 darab beszerzését tervezik. A muszlim vallási tanács azt javasolja a hívőknek, hogy a reptéri biztonsági ellenőrzéskor a testszkenner helyett válasszák a motozást. Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (Transportation Security Administration, TSA) egyébként lehetővé teszi, hogy az utasok az átvilágítás helyett a kézi motozást válasszák.
   
Jim Fotenos, a TSA szóvivője  leszögezte, hogy a hatóság tiszteletben tartja az utasok érzékenységét, s az átvilágítást végző biztonsági ember személyesen nem is találkozik az utassal. A szóvivő szerint a szkennerek "nem készítenek fotót", s hogy a berendezés képernyőjén megjelenő ábrák inkább "rajzolt körvonalakra" emlékeztetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az államé lesz a szombathelyi stadiont működtető cég

Az államé lesz a szombathelyi stadiont működtető cég

Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó

Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó

Nem volt nyitva az autóbontó, kiszórta a lomokat az út szélére egy férfi

Nem volt nyitva az autóbontó, kiszórta a lomokat az út szélére egy férfi