szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jogellenesen tartotta titokban a vagyonát hivatali ideje alatt Thakszin Sinavatra volt thaiföldi kormányfő, saját maga és családtagjai javára visszaélt hatalmával - mondta ki pénteken az ázsiai ország legfelsőbb bírósága.

Az ítélet - amelynek ismertetése több órán keresztül zajlott - előrevetíti, hogy elkobozzák a volt miniszterelnök hozzátartozói nevén lévő, a kormányfő megbuktatása után befagyasztott thaiföldi bankszámlákon lévő pénzt, összesen több mint kétmilliárd dollárt. Az ítélethirdetés miatt több ezer rendőrt és katonát vezényeltek Bangkok utcáira, mert tartani lehetett attól, hogy a volt kormányfő hívei az elmarasztaló ítélet miatt tiltakozó akciókat tartanak, és a megmozdulások esetleg erőszakba torkollnak. Thakszin Sinavatra hívei nem egész két éve egy héten át megbénították a két legnagyobb thaiföldi repülőteret.

A bírósági ítélet szerint Thakszin Sinavatra jogellenesen járt el, amikor hozzátartozóit tüntette föl vállalati részvénycsomagok tulajdonosaként, és vétett a törvény ellen azzal is, hogy olyan politikai döntéseket hozott, amelyek haszonélvezői a hozzátartozói irányítása alatt álló vállalatok voltak. A távközlési ágazat liberalizálásakor például tisztességtelen előnyhöz jutott a legnagyobb thaiföldi mobilszolgáltató, amely akkoriban a Thakszin-család ellenőrzése alatt állt. Katonai államcsíny döntötte meg 2006-ban Thakszin Sinavatra hatalmát, a volt kormányfő azóta dubaji száműzetésben él. 2008-ban távollétében két év börtönre ítélték hivatali visszaélés címén.

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!